Győzött a Pesti Srác: újra kapható a közkedvelt ’56-os regény, a Hársfa virága

A kirobbanó botrány után némileg javult a helyzet, és kapott támogatást a szerző.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hársfa virágának újranyomását nehezítette, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nem adott egyetlen forint támogatást sem H. Bodó József könyvének, mialatt egy elbukott holokauszt-dráma 309 milliót kapott – mindezt a forradalom hatvanadik évfordulóján.

A kirobbanó botrány után némileg javult a helyzet: az Alfahír megtudta, hogy az évfordulóra létrehozott emlékbizottság végül megítélt egy kisebb –a legkisebb- összeget a nyomtatáshoz, valamint cikkünk után több magánfelajánlás is történt. A támogatók a könyv elején szerepelnek, köztük több önkormányzat, valamint dr. Morvai Krisztina EP-képviselő is megtalálható.

Egyetlen könyvem megírására 1956-os elítéltként kényszerültem, hogy az utánam született honfitársaimat hitelesen tájékoztathassam arról a korról, amelyben éltem. Küldetésemnek tekintettem, hogy emléket állítsak a sok száz kivégzett sorstársamnak és a forradalom utáni aránytalan, durva és példátlan megtorlás minden áldozatának.

H. Bodó József a harmadik kiadásban több történelmi pontosítást és kiegészítést is tett. Noha már az első verzióban is számos, a leírt történetet igazoló dokumentum szerepelt, ezek tovább bővültek.

Így találkozhatunk olyan kitérőkkel is, mint az 1957. március 28-i bírói értekezlet megnyitóbeszéde, mely kíméletlenül fedi fel az olvasó előtt, milyen kirakatpereket rendeztek a forradalmároknak:

„…ne feledjük, hogy a Magyar Népköztársaság bírái vagyunk, a proletárdiktatúra bírái, akiknek az a kötelességük, hogy a proletáriátus államát erősítsék, és annak minden ellenségét, aki a proletár forradalomra kezet emel, kíméletlenül megsemmisítsük.”

 

Részlet dr. Domokos József legfelsőbb bíró megnyitó beszédéből

A Hársfa virágának első kiadásához Kiszely Gábor történész, a másodikhoz Kondor Katalin újságíró, a harmadikhoz Takaró Mihály irodalomtörténész, valamint Wittner Mária 56-os elítélt írt ajánlót.

Maga az író pedig továbbra is ingyenes előadásokat tart, ahol személyesen mesél a könyvben olvasható eseményekről.

A több mint háromszáz oldalas könyv személyes élményekre és tapasztalatokra épül, valós emberi kapcsolatokat ábrázol a forradalom előtt, alatt és után, ahogyan abba is bepillantást nyerhetünk, milyen megpróbáltatásokat jelentett a megtorlások alatt börtönbe kerülni. E könyvben méltatlanul elfeledett hősök emléke elevenül fel, s hiába a több mint fél évszázadnyi táv, az erre érzékeny olvasót máig képes magával ragadni a forradalom lendülete és életérzése, ha a Hársfa virágát olvassa.

A regényt az érdeklődők ide kattintva magától H. Bodó József szerzőtől kérhetik, könyvesboltokban nem jelent meg.