Gyurcsány: Orbán a népszavazással előre hozott választásokra készül

Az Index tudósítása szerint Gyurcsány Ferenc a tőle megszokott elánnal szidta Orbán Viktort, a kormányát, és elemezte a magyar közéleti, illetve világpolitikai helyzetet.

„Ne legyen érvényes a szavazás, bukjon Orbán”, „Orbán manipulál most és 2006-ban is manipulált”, „Orbán kivezeti az országot Európából” – ehhez hasonló frázisokkal érvelt a kvótanépszavazás ellen.

Gyurcsány azt is kifejtette, tudni véli, hogy mire készül Orbán a népszavazás után: előrehozott választásokra. Úgy látja, hogy Orbán a félelem- és gyűlöletkampánnyal új politikai közösséget épít, amely ha többségbe kerül, alapot fog adni egy előrehozott január-februári választáshoz. Szerinte Orbán Viktor ezzel a kormányzással már soha nem fogja visszaszerezni a kétharmados hatalmat, 2018-ban akár a többsége is veszélybe kerülhet, ezért inkább előre menekül, és azt mondja majd, hogy a népszavazási többséget változtassák át parlamenti többséggé.

Az Index továbbá arról is beszámolt, hogy Gyurcsány szerint Orbán Viktor egy zseb-Putyin, Putyin szálláscsinálója, Európa legkeresztényietlenebb miniszterelnöke, tisztességtelen ember, politikai szédelgő, politikai szélhámos és ördög.