Gyurcsány szelleme visszatér az egészségügybe?

Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője: aki többet szeretne, az átmehet a magánegészségügybe. Ismerős mondatok.

Mikor a beszélgetés az egészségügy átalakításához érkezett, Tuzsontól megkérdezték, elképzelhető-e egy átgondolt vizitdíj bevezetése. Tuzson szerint ez nem valósulhat meg (bár ugyanerre ígéretet már más politikus is tett), ellenben racionalizálás kell. Ha például egy területen két kórház van egymáshoz közel, akkor az egyiket meg kell erősíteni.

Arra persze nem tért ki, hogy mit kell tenni a másikkal, de valószínűleg az erősítés ellentétét.

Tuzson elmondta, hogy a legutóbbi frakcióülésen a párt arra a véleményre jutott, hogy a kormány Budapest adósának tartja magát, ezért egy új kórházat hoznának létre a fővárosban (amelynek a helyszínét egyelőre nem jelölték ki), mert egy új ellátó központtal modern körülmények között, megfelelő színvonalon el lehet látni a budapesti betegeket.

A legjobb rész azonban ezután jött, ugyanis szóba került az állami és a magán szolgáltató rendszer kérdése. A fideszes politikus ezzel kapcsolatban elmondta:

ezeket szét kell választani egymástól, tehát az állami egészségügyi alapellátásokat mindenképpen meg kell oldani. Aki többet szeretne, az átmehet a magánegészségügybe.

Szerinte elsődleges megoldás a háziorvosi rendszer megerősítése, erre egyébként plusz tízmilliárd forintot szánnak.

Arra a felvetésre, hogy lesz-e állami kórházakban fizetős VIP-osztály úgy reagált: Ne menjünk ennyire előre, egy elvi döntés született, a szakmai részt az egészségügyi kormányzatnak kell kidolgozni.

Az egészségügyi reformot végig fogja vinni a kormányzat és az átalakítás sikeres lesz, az összes fontos döntés még idén megszületik.
Három kérdés van összességében előttünk. Az egyik kérdés az, hány biztosító a biztosító. A második kérdés az alapellátás és járóbeteg-ellátás, a családorvosi ellátás bővítése, átalakítása. A harmadik pedig a fejlesztés ügye. Ez a három van előttünk.

Na jó, ez igazságtalan volt, a fenti idézet már magától Gyurcsány Ferenctől származik, még 2007-ből. A szocialista miniszterelnök az egészségügyi rendszerben végrehajtott ámokfutása kapcsán fejtette ki véleményét. Mindenesetre elég hátborzongató az összecsengés. Főleg, ha felidézzük azt is, hogy az alapellátás mellett a tehetősebb betegek fizethetnek majd kiegészítő szolgáltatásokért, ugyanakkor a reform során arra törekszünk, hogy az országban mindenhol ugyanolyan minőségű legyen egy bizonyos ellátás.

A szellem újra kiszabadult a palackból?