Hajléktalanság: a Kormány a Jobbikra mutogat - az ellenzéki párt bérlakás-programot akar

A hajléktalanság felszámolása és egy átfogó bérlakás-program miatt fordult Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke az Emmi vezető miniszteréhez.

Sneider megkeresésében emlékeztette a minisztert: a Kúria Önkormányzati Tanácsa az Alapvető Jogok Biztosának indítványa nyomán törvénysértőnek ítélte és megsemmisítette a Fővárosi Közgyűlés hajléktalan emberek hatósági üldözéséről szóló 77/2013. (XII. 3.) számú rendeletének jelentős részét.

A Kúria indokolása szerint törvénysértőek voltak azok a kerületi önkormányzatok javaslatára bekerült rendelkezések, amelyek az önkormányzat illetékességi területének egészén, vagy annak jelentős, összefüggő területein rendelte tiltani a hajléktalanságot, és amelyek az állampolgárok számára nem egyértelműen azonosítható módon határozta meg a tiltott területeket.

Sneider szerint a hajléktalan emberek hatósági üldözése "alapvető jogokat sértő embertelen gyakorlat", a "lakhatási szegénység pedig egy olyan állapot, amely a közösség, így az állam számára is szociális kötelezettségeket teremt".

Sneider a Hajléktalankérdés a politikában c. tavaly ősszel megrendezett konferencián, amelyen a kormány nem képviselte magát

A jobbikos honatya szerint a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme mellett sem kell a hajléktalanokat kriminalizálni, egy felelős kormányzatnak elsősorban a hajléktalansághoz vezető okokat kell megszüntetnie, illetve a hajléktalan embereket visszavezetni a munka világába, megelőzve például a káros szenvedélyek felé történő nyitásukat, amit egy idő után jellemzően magával hoz ez az életforma.

"Mivel a Jobbik támogatta a főpolgármesternek és a kerületi önkormányzatoknak az életvitelszerű tartózkodás céljára tiltott területekre vonatkozó előterjesztését, ezért bízom benne, hogy a hajléktalanok és a városokban élők érdekében a kormány jövőbeli intézkedéseit is támogatni fogja Ön és a pártja." (Rétvári Bence)

Balog miniszter helyett államtitkára, Rétvári Bence válaszolt (K/2978/1), aki igyekezett áthárítani a felelősséget Sneiderékre, megfeledkezve arról, hogy Fidesz-KDNP kormányzata van hazánknak, akik saját program hiányában kétségtelenül "nyúltak le" a radikálisok választási programpontjaiból is. Ráadásul egészen a közelmúltig a 2/3 többséggel gyakorlatilag bármit akaratuk szerint megcsinálhattak volna, de valamiért egy átfogó bérlakás-program meghirdetésére, a hajléktalanság okainak megszüntetésére nem futotta, ezeken a területeken az elmúlt években egyértelműen romlott a helyzet a korábbi állapotokhoz képest.

Rétvári ugyancsak elfelejtette, hogy a Jobbik úgy támogatta a főpolgármester és a kerületi önkormányzatok életvitelszerű tartózkodás céljára tiltott területekre vonatkozó előterjesztését, hogy azt pusztán tüneti kezelésnek tartotta, nem megoldásnak. Ezért a Jobbik a rendeletalkotással párhuzamosan átfogó, közterületfejlesztési és karbantartási közmunkaprogramot, és reszocializációs intézményrendszert követelt, hangoztatva, hogy meg kell teremteni azt az utat, amelynek segítségével újra talpra állhatnak hajléktalan honfitársaink. Ezt azonban sajnos nem támogatták. Ez akkor is így volt, ha Rétvári Bence nem először tesz tanúbizonyságot szelektív memóriájáról.


Sneider levelében emlékeztette a Kormányt arra, hogy a lakhatási válság érdemi kezelésével, a megfizethető, emberhez méltó lakhatás biztosításával kapcsolatban a Jobbik Magyarországért Mozgalom már korábban megtette a javaslatait

Mint fogalmazott:

"Kiemelten fontos lenne egy átfogó bérlakás-programot hirdetni, erre számos működő példa van Európában. Ezzel lehetne leginkább lakhatáshoz juttatni a hajléktalanokat, de például azokat a fiatalokat is, akik közül egyre többen a szűkös anyagi lehetőségeik miatt és más terveik ellenére a szüleikkel élnek."

Utóbbi kijelentés kapcsán megjegyezte, hogy nem a helyes családközpontúságra utalt, hanem arra, hogy a Tárki szerint Magyarországon a 2012-es adatok szerint a 18-34 éves korosztály 66 százaléka él a szüleivel, amely adat a gazdaságilag erősebb országokban jóval alacsonyabb.