Harc a magyar burgonya ellenségei ellen

Az agrárszektor.hu információi szerint a jelöletlen tételeket az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) buktatta le.
 
A NAV munkatársainak az az ellentmondás vált gyanússá, amit az unióból származó beszerzések, illetve az ekáer bejelentések között fedeztek fel, ezért folyamatosan figyelemmel kísérték a gazdálkodó tevékenységét.
 
Aztán egy célzott közúti ellenőrzés során lekapcsoltak egy szállítmányt, és a rakomány 22 tonna jelöletlen burgonyát tartalmazott. Ezután a pénzügyőrök elkísérték a telephelyre a kamiont, ahol további mennyiséget tartalmazott (összesen 80 tonna kolompért foglaltak le).
 
A magyar termékké történő átcsomagolás egyrészt csorbítja a magyar minőségbe vetett bizalmat, illetve az áru igazolatlan származása miatt a vásárlók egészsége is károsodhatott volna. Ezért a burgonyát a kormányhivatal munkatársai megsemmisítették - hangsúlyozta Suller György Attila, a NAV szóvivője.
 
Riasztó, ugyanakkor örömteli is egyben, hogy nem ez az első eset, amikor nagy mennyiségű jelöletlen burgonya akadt fenn az ekáer rendszerén. A NAV ellenőrök - szintén Szabolcsban - 75 tonna Lengyelországból származó zsákos kiszerelésű burgonyát találtak korábban.
 
A burgonyát éppen magyar őstermelők járműveire pakolták át, így feltételezhető, hogy az már mint hazai termék került volna a piacra - figyelmeztetett akkor Dávid Zoltán, a NAV nyíregyházi vám- és pénzügyőri igazgatóságának rendészeti osztályvezetője.