Harcost játszik a Fidesz, de nem szavazza meg az elszámoltatást

Elszámoltatási harcot hirdetett a Fidesz, holott a Jobbik ilyen irányú javaslatait leszavazták. Azok is, akiknek most nagy a szájuk.

Volner János, a Jobbik parlamenti képviselője hétfőn sajtótájékoztatón reagált a brókerbotrány elszámoltatásáról elhangzottakra. Pontosabban emlékeztetett a nemzeti párt azon javaslataira, melyeket a Fidesz és részben az MSZP kéz a kézben szavazott le.
 
2010. november 16-án Volner János egy módosító javaslatot nyújtott be, melyben azt akarta elérni, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvény szerinti maximális 100 millió forintos bírságot ötmilliárd forintra emeljék, illetve amennyiben a fogyasztók széles körének okoznak vagyoni hátrányt, úgy kétmilliárd helyett húszmilliárd forint legyen a felső bírsághatár.
 
Néhány név azok közül, akik erre nemmel szavaztak:
 
  • Lázár János (Fidesz),
  • Rogán Antal (Fidesz),
  • Gőgös Zoltán (MSZP),
  • Mesterházy Attila (MSZP),
  • Tóbiás József (MSZP).
 
Volt egy másik javaslat is, egy nappal korábban: 2010. november 15-én Volner János azt akarta elérni, hogy ha a PSZÁF elnöke, alelnöke, vagy a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke
  • szándékos bűncselekmény miatti jogerősen végrehajtható szabadságvesztés büntetést kapott a bíróságtól,
  • nem tesz vagyonnyilatkozatot, vagy hazudik benne,
  • akadályozza a felügyelet működését,
  • vagy 90 napon át képtelen megoldani feladatait,

- akkor megbízatása és közszolgálati jogviszonya megszűnik. A Fidesz-KDNP képviselői ezt a javaslatot sem támogatták, amivel nem mást mondtak ki, mint hogy ezek a vezetők akkor sem távolíthatók el posztjukról, ha bűncselekmény miatt börtönbe kerülnek.

 
Volner János ezekre utalva hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, Rogán Antal parlamenti beszédét vegyes érzelmekkel tudták csak hallgatni, hiszen 2010 novemberében 24db módosító javaslatot szavaztak le, amelyek megszüntették volna a brókerházak és a bankok csalási lehetőségeit.
 
Látható, hogy a Fidesz és az MSZP is egyaránt a brókerházak és bankok vezetőinek érdekeit féltette, féltette őket a szigorú szankcióktól – fogalmazott a Jobbik alelnöke, egyben kritizálta, hogy a Questor-nál álláspontja szerint nem történt jelentős hatósági intézkedés, holott óriási az okozott kár.
 
Senkit nem jelentettek fel, senkit nem vettek őrizetbe. Tartunk tőle, hogy ennek a brókerbotránynak is az lesz a vége, mint például a Postabank-ügynél: a nagyhalak mindig megússzák ezeket az eseteket, akár a Fidesz, akár az MSZP kormányoz – mondta. Volner János megjegyezte, hogy „talán Rogán Antal felhívja majd Budai Gyulát vagy Papcsák Ferencet, hogy csináljanak valami elszámoltatási showműsort”, de valójában legutóbb is több volt az elszámolóbiztos, mint az elszámoltatott személy.
 
A képviselő szerint a Fidesznek a végkielégítések szabályozásához hasonlóan meg kell gondolnia, hogy a nagy értékű vagyoni bűncselekmények elkövetőit, amennyiben azok a közösségi tulajdont károsították meg, akár a rendszerváltásig visszamenően számoltassák el. A Jobbik álláspontja szerint ugyanis az ilyen lépések összhangban állnak a társadalom igazságérzetével és értékítéletével még akkor is, ha jogilag nehéz lépésnek számítanak.