Három ember előzetesben a Buda-Cash-ügyben

A Fővárosi Főügyészség a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését. 

Előzetes letartóztatásba helyezett három embert a Buda-Cash-ügyben szerdán a bíróság - tájékoztatta Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Póta Péter közleménye szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán harminc napra elrendelte V. Péter, Gy. János és T. Péter Árpád gyanúsított előzetes letartóztatását abban a büntetőügyben, amelyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya jár el különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény miatt.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatása a bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb április 11-éig tart. A végzés nem jogerős - tette hozzá.

Fennállt a szökés veszélye

A szóvivő felidézte: a Fővárosi Főügyészség a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését. A védők az ügyészi indítvány elutasítását, illetve enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását kérték. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta. A végzés szerint a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények megalapozott gyanúját a tanúvallomások, a beszerzett okiratok és az ügyben kihallgatott más gyanúsítottak vallomásai támasztják alá - tette hozzá.

A végzés indoklása szerint a nyomozás kezdeti szakban van, a bűncselekmény-sorozat bonyolult és szerteágazó, több éves időtartamot fog át. Ezért a gyanúsítás szerinti bűncselekmények elkövetési módjára tekintettel megalapozott a gyanú, hogy a terheltek - szabadlábon hagyásuk esetén - az ügyben érintettek befolyásolásával megnehezítenék a bizonyítást. A bíróság végzésében utalt arra, hogy ez a veszély oly mértékű, amely kizárja az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását - olvasható a törvényszéki közleményben.

Előzetes letartóztatás csalás megalapozott büntette miatt

A Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője kedden az MTI-t arról tájékoztatta: Fővárosi Főügyészség az ügyben három gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését kezdeményezte csalás minősített bűntettének, valamint a számvitel rendje megsértése minősített bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Az MTI úgy tudja, az egyik előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított Tölgyesi Péter, a Buda-Cash Brókerház felfüggesztett vezérigazgatója, résztulajdonosa is. Bánáti János, az üzletember védője hétfőn az MTI-nek elmondta: a Tölgyesi Péter és társai elleni gyanú hatvanmilliárd forintos csalás, továbbá számviteli fegyelem megsértése, valótlan adatközlés, a sértett pedig négy bank. Az ügyvéd hozzátette, hogy tudomása szerint a brókercég egyik jelentős tulajdonosát, volt igazgatósági tagját, P. Z.-t és a vezérigazgató-helyettest V. I.-t is meggyanúsították.

A magyarnarancs.hu információi szerint hárman a brókerház back office részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. "Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, melyekről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat" - tették hozzá.

Nagykoalíciós brókerbotrány

Volner János, a Jobbik párt frakcióvezető-helyettese tanulságosnak nevezte, hogy Windisch László, az MNB alelnöke a parlament gazdasági bizottságának előző napi ülésén csupa olyan törvényi változást szorgalmazott, amelyet a Jobbik már 2010-ben benyújtott. Példaként az ellenőrzési időszak rövidítését, a bankárok anyagi felelősségének növelését és a könyvvizsgálókra vonatkozó szabályozás megváltoztatását hozta.