Háromtornyos székházat építhet Mészáros Lőrinc gigabankja az Árpád híd mellett

Háromtornyos székházat építhet Mészáros Lőrinc gigabankja az Árpád híd mellett

Az Agora projekt honlapján látható már egy impozáns látványterv is a grandiózus projektről.

Új projekt került be a "nemzetgazdaságilag kiemelt ügyeket" felsoroltató rendeletbe, és bár név szerint nem így szerepeltetik, de minden jel arra mutat, hogy a Mészáros Lőrinc-féle gigabank (MBH) új székházáról tudhatunk meg részleteket – írja a Magyar Közlöny alapján a hvg.hu.

A jogszabályváltozásból csupán az olvasható ki, hogy ez a XIII. kerület 25801/6-os helyrajzi szám alatti "Bankszékház építésére irányuló beruházás" nevű projektet jelenti.

A beruházás honlapja szerint a nagyszabású terv a Róbert Károly körút és Váci út kereszteződése melletti Agora projektet, annak is az Agora Sky nevű alprojektjét takarja.

Az új szabályozás értelmében

a keleti torony 90 méteres, a középső torony 78 méteres, a nyugati torony pedig 65 méteres lehet majd.

Az arányokat érzékeltetendő megjegyzik, hogy az Árpád híd pesti hídfőjénél álló nagy irodaházak 60-65 méter közöttiek, a nyugdíjfolyósító székháza 73 méter, a főváros másik felén, Dél-Budán kimagasló Mol Campus tornya pedig 142 méter magas.

Az építmények között nem kell távolságot tartani, a beruházásnak nem feltétele új közlekedési csomópont létesítése, infrastrukturális fejlesztések megvalósítása, "út kialakítására vonatkozó egyéb előírás megvalósítása", illetve közútkezelői hozzájárulás megszerzése sem. A településrendezési tervben meghatározott bruttó alapterületi átlagérték és szintenkénti bruttó alapterületi átlagérték sem korlátozott az ominózus építkezésnél. Ami a parkolást illeti, Mészárosék dolgát nem túlzottan nehezítik meg, ugyanis az úgynevezett OTÉK szerinti parkolóhelyszámnak legalább 70 százalékát kell kialakítani, autóbuszállomást viszont nem kell létesíteni.

Emlékeztettek, az MBH nyáron jelentette be, hogy ezen a területen, egész pontosan a Róbert Károly körút 23. szám alatt építi meg új, több toronyházból álló székházát. Az Agora honlapján látható már egy impozáns látványterv is a grandiózus projektről.

(Címlapkép: Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc a parlamentben - Béli Balázs/Alfahír; Kép: Képernyőfotó a látványtervről - agorabudapest.com)