Hat helyen is választunk ma

Hat településen, köztük Tiszavasváriban tartanak ma időközi önkormányzati választást, ebből egy helyen nemzetiségi képviselőket választanak.

A Tolna megyei Aparhanton azért lesz időközi polgármester-választás, mert tavaly októberben egy jelölt sem indult a polgármesteri székért, így a választás jelölt hiányában elmaradt.
   
Visnyei Gabriella, a helyi választási iroda vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy vasárnap négy független polgármesterjelöltre szavazhat az 1021 lakosú völgységi település 884 szavazópolgára. Az aparhanti Csóka Attila és László Krisztián, a bonyhádi Biró Sándor és a bátaapáti Sári József indul az időközi választáson.
   
A Borsod-Abaúj Zemplén megyei Mezőnyárádon ősszel szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a független Bárdos József Szabolcs és a Fidesz-KDNP jelöltje, Sümegi Péter között, így a választás akkor eredménytelen lett, vasárnap ezért időközi polgármester-választást tartanak a településen. Farkas Julianna jegyző közölte: a település csaknem 1400 választásra jogosult lakosa Bárdos József Szabolcs (független) és Sümegi Péter (Fidesz-KDNP) közül választhatja meg Mezőnyárád új polgármesterét.
   
A Vas megyei Pápocon azért kell polgármestert választani, mert az októberben megválasztott független polgármester, Horváth Tibor Józsefné lemondott. Vörös Andrea, a helyi választási iroda vezetője elmondta: vasárnap a 320 lakosú községben három független jelölt, Fábián Ferenc, Kovacsics Gábor és Fehér Károly közül választ polgármestert a névjegyzékben szereplő 287 választó.
   
A Pest megyei Pilisen a 8. számú egyéni választókerületben kell képviselőt választani, ősszel ugyanis ugyanannyi szavazatot kapott az első helyen végző két jelölt - az MSZP-s Marsovszki István és a Fidesz-KDNP jelöltje, Török Mária Anna -, így a választás eredménytelen lett. A település jegyzője, Tóth László elmondta, hogy az időközi választáson öten indulnak a képviselőségért, az MSZP-s és a Fidesz-KDNP-s jelöltön kívül Darida István (független), Nagy Anna (független) és Lengyel Gábor (Pilisi Vállalkozások Egyesülete). A választókerület két szavazókörében 1347 választópolgárt várnak az urnákhoz.

Tiszavasváriban is választás van

Ugyancsak szavazategyenlőség miatt kell időközi képviselő-választást tartani a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári 8. számú egyéni választókerületében: a független Balogh Sándor és a Jobbik jelöltje, Rojkó László kapott azonos számú szavazatot októberben. A választókerületben négy jelöltre szavazhat a körzet mintegy 1200 választópolgára. A szavazólapon kétszer szerepel a Balogh Sándor név, a két azonos nevű független jelöltet a választók születési évszámuk alapján tudják megkülönböztetni egymástól. Rajtuk kívül a jobbikos Rojkó László és a független Türk János indul. A polgármesterrel együtt jelenleg tizenegy tagú önkormányzati testületben hat jobbikos, négy Fidesz-KDNP-s, illetve egy független, a Fidesz támogatásával bejutott képviselő van.
   
Vasárnap egy időközi, települési szintű nemzetiségi választást is tartanak az országban. Egerben azért kell időközi választást tartani, mert ősszel három képviselőt kellett volna választani, de a névjegyzékben szereplő 26 választópolgárból csak hárman mentek el szavazni, és valamennyien a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület (Rukisösz) jelöltjére, Trombitás Béla Lászlóra szavaztak. A jogszabály szerint azonban abból nem lehet képviselő, akire egy szavazatot sem adtak le. Vasárnap négy jelöltre, Medve Jánosra, Csontos Ferencre, Trombitás Bélára és Nagy Lászlóra szavazhat a névjegyzékben szereplő 26 választó. Mind a négyen a Rukisösz jelöltjei.
   
Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. A polgármester- és képviselő-választáson az a jelölt nyer, aki - a megjelent szavazók számától függetlenül - a legtöbb voksot kapja. A nemzetiségi választáson az a három jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.
   
Vasárnap három további nemzetiségi választást is tartottak volna, ám azok elmaradnak, mert nem indult annyi jelölt, ahány tagú testületet kellett volna választani. A három településen már nem tűznek ki több időközi választást, az ott élő nemzetiségi választópolgárok legközelebb a következő általános választásnál szavazhatnak nemzetiségi képviselőjelöltekre. Ez azt jelenti, hogy Monokon és Halásztelken a romák, Mezőhegyesen pedig a románok maradnak helyi nemzetiségi önkormányzat nélkül 2019-ig.