Határőrséget nem akar Orbán, de felavatott ötszáz határvadászt

Egy évvel ezelőtt szavazta le a Fidesz az önálló határőrség visszaállításáról szóló jobbikos határozati javaslatot.

Erről beszélt Orbán a határvadászok eskütételén:

  • Kívülről, Brüsszelből továbbra sem várhatunk megoldást, így "nekünk kell megvédenünk saját magunkat".
  • A honvédség és a rendőrség munkájának köszönhetően Magyarország ma az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa.
  • "Nálunk nincs terrorizmus, nincs tömeges erőszak, nem hajtanak teherautóval ünneplő emberek közé", de mindez nem jelenti azt, hogy a magyarokkal ne fordulhatnának elő ilyen szörnyűségek.
  • Európa jobban járt volna, ha nem támadja a magyar megoldásokat, amelyek működőképesnek és hasznosnak bizonyultak, és amelyeket azóta egyre több ország átvett."Tettekkel bizonyítottuk, hogy megálljt lehet parancsolni a bevándorlásnak."

A miniszterelnök azt is elmondta: a határvadászok arra tettek esküt, hogy megvédik Magyarország határait, amivel Európát is védik, "ahogy ez mifelénk az utóbbi 500 évben lenni szokott".

"Megvédeni magunkat és Európát is - ez lett évszázadok alatt a magyar nemzet sorsa" - fogalmazott.

Egy évvel ezelőtt szavazta le a Fidesz az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságán az önálló határőrség visszaállításáról szóló jobbikos határozati javaslatot.

Ősbűn volt a határőrség megszüntetése, a Jobbik kitart a visszaállítása mellett

Leszavazta a Fidesz az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságán az önálló határőrség visszaállításáról szóló jobbikos határozati javaslatot - tájékoztatott Apáti István, a párt alelnöke és országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A Jobbik még február 10-én nyújtotta be javaslatát. Apáti szerint a Fidesz csak azokat a javaslatokat támogatja, amelyek „pártállami érdekeket, a totális diktatúra kiépülését szolgálják", amelyek pedig közérdekeket, azokat lesöprik.

Érdekesség, hogy ugyanekkor éppen a Jobbik javasolta a határrendészeti képzés visszaállítását, illetve egy határvadász elitalakulatot létrehozását.

Mivel érvelt akkor a jobbikos javaslat ellen a Fidesz?

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságán a kormánypártiak azzal érveltek a jobbikos javaslat ellen, hogy sokkal hatékonyabb, ha a rendőrség és a honvédség jelenleg összevont állománya működik határőrségként.

A kormány tavaly augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak háromezres létszámbővítéséről. Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött.