Határzár Fidesz-módra, avagy a medve és a bőre

Most egy ideig jó lesz ez a kerítés-kampány, de csak egy hét múlva tudjuk meg, hogy megvalósítható-e a valóságban is.

Németh Szilárd szerdai sajtótájékoztatójának egyetlen funkciót kellett volna betöltenie; a Fidesz üdvözletét tolmácsolja a kormány döntése, azaz a déli határzár irányába. Ez, végül is sikerült, de azért a politikus beavatott minket abba a döntési mechanizmusba, amely inkább nevezhető eseti jellegűnek, semmint jól átgondolt, előzetes háttértanulmányokkal megerősített stratégiának.
 
Mert abban valóban egyetérthet mindenki, talán politikai hovatartozás nélkül is, hogy a hazánkat, illetve Európát szorongató menekülthullámra választ kell találni, de azért a válaszadási metódus sem elhanyagolható.
 
Mert ez kis hazánkban a következőképp zajlott.
 
Kedd este Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra a kérte a kormányt (nyilvánvaló képzavar, de vegyük úgy, hogy felhívta Orbán Viktort), hogy a szerdai kormányülésen döntsön a déli határzárról.
 
Nos, kormányunk tagjai olyan felkészülten várták ezt a felhívást, hogy szerdán, délután fél egykor Szijjártó Péter külügyminiszter már be is jelenthette: eleget tesznek Rogán Antal kezdeményezésének, és lezárják a magyar-szerb határt egy 175 kilométer hosszú, 4 méter magas kerítéssel.
 
Most már csak utasítani kell Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövőhét szerdáig találja ki, hogy miképpen valósítható meg a valóságban ez a beruházás (vagy keressen egy fideszes képviselőt, akinek a szögesdrót-piacon vannak érdekeltségei).
 
Úgy tűnik, a kormányülésen résztvevők a tervezési folyamatban odáig már nem jutottak el, hogy konkrét megoldási javaslatokat sorakoztassanak fel, sőt még a sokoldalú Németh Szilárd is igyekezett kitérni az időpontot firtató kérdés megválaszolása elől.
 
Miután nem sikerült megnyerniük a plakátháborút, a megalázó kapituláció elismerése helyett, most egy hét haladékot kierőszakolva, bedobták a kerítés ötletét.
 
Mert mi lesz, ha Pintér Sándor úgy ítéli meg, hogy megoldhatatlan ez a feladat, vagy ugyan lesz kerítés, de csak 5 év múlva készül el?
 
De talán Rogán Antal már azon ötletel, hogy kit hibáztassunk, ha a hátárzár mégsem valósul meg...
 
Talán a medvét.