Így tessékelik vissza a határsértőket rendőreink és katonáink a déli végeken

Eddig azonban csak elképzelni tudtuk, miként zajlik a migránsok „visszakísérése”. Toroczkai László Facebook-oldalán megosztott videóból kiderül, hogy rendőrök és ekkor már bizony kezükben fegyvert fogó katonák miként tessékelik vissza az elfogott határsértőket. A felvétel alapján egyértelműen kijelenthető: szökésre esélyük sincsen.

Az utóbbi időben szinte kizárólag fiatal férfiak próbálkoznak az illegális határátlépéssel. A felvételen látható csoport Ásotthalom polgármestere szerint 17 és 35 év közötti afgánokból állt.

Az elmúlt hónapokban történt hátárlátogatások alkalmával azt tapasztaltuk, hogy szinte lehetetlen észrevétlenül átjutni a kerítésen. A rendőrök és katonák hőkamerákkal már a szerb oldalon figyelik a mozgásokat, így a legtöbb csoportot már azelőtt felderítik, hogy egyáltalán a határzárat megközelíthetnék.

Egy több száz kilométeres határszakaszt azonban nem lehet hermetikusan lezárni, vannak olyan sűrű erdővel és bozóttal borított részek, ahol sikerülhet átvágni a kerítést, és bejutni az országba. Ezeket az akciókat azonban néhány perc után észlelik a határt védő egyenruhások. Drónokkal, kutyás és lovas járőrökkel és terepjárókkal erednek a határsértők nyomába, munkájukat pedig jó helyismerettel rendelkező mezőőrök is segítik, így aztán nincs menekvés.