Havi 800 ezerért ad tanácsot a VEKE elnöke

Havi 800 ezerért ad tanácsokat a főváros vezetésének a VEKE elnöke, 500 ezerért pedig Derce Tamás volt polgármester fia - tudta meg az Origo. Tarlós István 14 tanácsadója évi 127 millióba kerül, helyetteseinek 20 segítője pedig 150 millióba. Többségük jutalmat is kapott az év végén. A főjegyző szerint Demszky Gábor idején többen voltak, és többe is kerültek a tanácsadók.

Évente 278,2 millió forintos bruttó bért kapnak a Főpolgármesteri Hivatalban foglalkoztatott főtanácsadók.

A 34 tanácsadó csaknem fele, 14 szakember közvetlenül Tarlós István főpolgármester alá tartozik. Ezzel arányosan az ő éves bérük összesen bruttó 127,2 millió forint, ami a teljes tanácsadói keret 45 százaléka. Tarlós István környezetében a tanácsadói bérek 500 ezer és egymillió forint között szóródnak. Egymilliós bért a főpolgármester három főtanácsadója kap.

A 34-es listán a legújabb főtanácsadó a szűk egy hónapja Szeneczey Balázs mellé szerződött Dorner Lajos. Az ő neve a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE) aktivistájaként, elnökeként lehet ismerős. A civil szervezetben Dorner sokáig együtt dolgozott Vitézy Dáviddal, aki később a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója volt, egészen tavaly decemberi menesztéséig (és finoman szólva sincsenek egymással kibékülve...)

Dorner havi 800 ezer forintért közlekedési szakreferensként segíti a főpolgármester-helyettes munkáját. „Tíz éve uniós közlekedésfejlesztési projektekkel foglalkozom a VEKE-nél, főtanácsadóként is ilyen beruházásokhoz adok szakmai tanácsot" - mondta az Origo kérdésére Dorner Lajos, aki szerint megbízatása „nem összeférhetetlen" a civil munkájával, mindkét féllel egyeztetett erről.

sdfg

Fotó: Origo.hu

Jelenleg sem a tanácsadók száma, sem a bérük összege nem számít kirívónak, mert korábban, Demszky Gábor főpolgármestersége idején többen, több pénzért láttak el ilyen feladatokat - hívta fel a névsorhoz mellékelt levelében az Origo figyelmét Sárádi Kálmánné, Budapest főjegyzője, aki egyébként korábban Tarlós István mellett óbudai jegyzőként dolgozott.

A főjegyző mellékelt 2010-es, illetve 2009-es főtanácsadói listákat is Demszky idejéből. Eszerint 2009-ben 50, 2010-ben pedig 44 tanácsadót foglalkoztattak havi 28 illetve 26 millió forintért. Akkoriban többen, többször kaptak jutalmat, mint Tarlós idején - derült ki az adatokból. Igaz, akkor a főváros költségvetése csaknem a duplája volt a mostaninak, és több volt a feladat is.