Havi ötmillió pengő fixszel az ember könnyen viccel

A Magyar Narancs részletes anyagban foglalkozik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tagjainak járandóságával. Ebből bizony kiderül, hogy a pofátlanul magas fizetések és az álláshalmozás elleni szabadságharc nem igazán bukott el. Ki sem tört...
 
Itt van rögtön Balog Ádám, aki az MNB elnökhelyetteseként havonta 1 845 312 forintot, az MNB tulajdonában lévő Magyar Pénzverő Zrt. igazgatótanácsi elnökeként 710 500 forintot, az ugyancsak az MNB birtokolta DIPA Diósgyőri Papíripari Zrt. felügyelőbizottsági elnökeként 507 500 forintot, az Országos Betétbiztosítási Alap igazgatótanácsi tagjaként 507 500 forintot tesz havonta zsebre.
 
De emellé jól jön még zsebpénznek a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány kuratóriumi elnöki és a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi tagsága is. Előbbiért csekélyke 710 ezer, utóbbiért potom 507 ezer forintocskát kap a közszolga.  
 
A hónap végén szerény 4 788 000 forint üti a markát Balognak,  nagy valószínűséggel hónap végén is telik az akciós párizsira. 
 
fgh
Balog Ádám és Matolcsy György
 
De ne legyünk igazságtalanok: az elnökhelyettes a Pallas Athéné alapítványok kuratóriumában végzett munkájáért kapott egyik összeget az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak (kár, hogy ez most készül épp megszűnni), a másik összeget a Szent Margit Kórház Szüleszetéért Pilishegyi János Alapítványnak ajánlotta fel. Így Balog csupán 3,6 millió forintot vehet kézhez.
 
Valamit nagyon ügyesen csinálhat a Monetáris Tanács mezei tagja, Kandrács Csaba, aki a Monetáris Tanács tagjaként 1 383 984 forint fizetést vihet haza havonta. Ehhez járulnak még a további mellékesek: Kandrács az MNB által a rossz hitelek bankjaként létrehozott MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója, e minőségében 2,2 milliót keres, s ugyanitt az igazgatótanácsi elnökségéért még 710 500 plusz forintot is zsebre tehet minden hónapban.
 
Ehhez jön az ugyancsak az MNB tulajdonában lévő Pénzjegynyomda Zrt. felügyelőbizottsági elnöksége, amelyért havonta 304 500 forint jár, végül kuratóriumi tagságot is vállalt a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványnál, ahol tiszteletdíja 507 500 forint. Mindez együttesen 5 106 500 forint. Kandrács az alapítványnál kapott juttatását Budapesti Szent Ferenc Kórház Alapítványának juttatja, Kandrács összjárandósága a felajánlott összeg levonása után is 4,6 millió forint.
 
Az álláshalmozás a többi tagnál ennyire azért nem látványos. Például Windisch László alelnök a Magyar Pénzverő felügyelőbizottsági elnöke és a Betétbiztosítási Alap igazgatótanácsi tagja, Gerhardt Ferenc alelnök a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja és a GIRO Zrt. igazgatótanácsának elnöke.
 
A Monetáris Tanács kilenc tagja közül – vagyonnyilatkozata szerint – egyedül Cinkotai János Bélának nincs semmilyen más állása, megbízatása.
 
Akárhogy is nézzük, Balog, illetve Kandrács igazi sportemberek, vagy inkább már egyenesen félistenek, hiszen előbbi hat, utóbbi négy (vagy öt, ahogy nézzük) állást tölt be egyszerre, ami lássuk be, nem semmi teljesítmény. 
 
Meg is becsülik rendesen. Természetesen közpénzből.