Hiába a folyamatban lévő peres eljárás, megkezdődött Kishantos elárverezése

Csakhogy Lakatos Huba, jelenlegi bérlő győzelme közel sem biztos, hogy már a végeredményt jelenti, ugyanis az általa megvásárolt földterület éppenséggel nem per- és tehermentes, hiszen a Kishantosi Nonprofit Kft. bíróság előtt támadta meg a szerződést; többek között a terület erőszakos beszántása és több mint 14 millió forint károkozás okán.

A per a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt 17.G.302.785/2015. számon most is folyamatban van - többek között erről ír Ács Sándorné, Kishantos ügyvezetője lapunkhoz eljuttatott kifogásában. Az irományt egyébként az árverésvezetőnek is oda kívánta adni, azonban ez elmaradt, mivel a kormány képviselői nem akartak szembesülni azzal, hogy a

"jelen árverés lefolytatásával a folyamatban lévő bírósági ügyekben a jövőben születendő bírósági ítéletek végrehajtását hiúsítja meg".

Ahogy arról beszámoltunk, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) korábban egy olyan céget jelölt meg az árverési hirdetményben bérlőként, melynek bérleti szerződését jogerős bírósági ítélet semmisítette meg (csak miután nyilvánosságra hoztuk, javították a „hibát”), tehát az Orbán-kormánytól a földárverések kapcsán méltányosságra számítani, felesleges.

Ugyanakkor, nem az a legnagyobb baj, hogy erkölcsi falakba ütközik a fideszes földárverés, hanem az, hogy ezzel a magyar agráriumnak tesznek keresztbe. Hiszen, ahogy azt a Kishantos példája is bizonyítja – főleg azután, ha Győrffy Balázsnak sikerül keresztül vernie a parlamenten a Lex Simicskát -, hosszú éveken tartó pereskedés vár a bérlőkre és a tulajdonosokra, hogy eldöntsék, hogy ki és mennyiért gazdálkodhat a földeken.

A földárverésről kivezetett Ács Sándorné egyébként figyelmeztetett:

hogy a folyamatban lévő bírósági ügyeket még egy állami hivatalnoknak is tiszteletben kell tartania. Ha nem teszi, azzal kilép a jogállamiság kereteiből. Továbbá arra is felhívta az árverés lebonyolítói és az árverésen résztvevők figyelmét, hogy fentiek ismeretében a későbbiekben nem hivatkozhatnak jóhiszeműségükre.

Míg pénteken mindössze egy területet játszottak ki

(a kicsivel nagyobb mint 52 hektáros területre, amely 2033-ig terhelt bérleti szerződéssel, csak a jelenlegi bérlő Lakatos Huba licitált, aki így kikiáltási áron, 53 millió forintért cserében lett tulajdonos - hol a verseny?!),

addig december 8-án Székesfehérvárott további hét olyan kishantosi terület kerül kalapács alá, amelyek mind peres eljárás alatt állnak.

Ennyit a jogállam látszatáról.