Hiába rasszistázott Farkas Flórián – belebukhat a munka világába

Farkas Flórián kezét elengedheti a Fidesz, ha a NAV megfogja.

A Farkas Flórián vezette foglalkoztatási program az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) bevonásával folyik. Korábban a Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozást, amit az adóhatóság folytat le. Sajtóértesülések szerint a költségvetési csalás gyanúja miatt zajló nyomozás részeként a NAV emberei iratokat foglaltak le az ORÖ Dohány utcai székházában, házkutatást is tartottak, tanúkihallgatások kezdődtek.

Kiderült, hogy a nyomozás elrendelése óta további két ügy érkezett a rendőrségtől a Híd a munka világába projekttel kapcsolatban. Ezeket az ügyeket a folyamatban lévő nyomozáshoz egyesítették a NAV nyomozói. A korrupciógyanúsnak tartott tíz- és százmilliós tételek miatt az ORÖ ellenzéki képviselői is feljelentéseket tettek, több mint kétmilliárd forint felhasználását tartanak jogsértőnek.

Farkas Flórián (Fidesz, Lungo Drom) hosszú út előtt áll

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a „kevésbé kellemes témák” között magától hozta szóba az ügyet, hangsúlyozta, ha az érintettek loptak és csaltak, akkor jogi, ha hazudtak, akkor politikai felelősséget kell viselniük. Lázár szerint Farkasnak magát kell megvédenie. Ha nem lesz rá képes, akkor a törvények fognak érvényesülni. Farkas Flórián, mint a párttal szövetséges Lungo Drom (Hosszú Út) elnevezésű cigány szövetség elnöke 2002 óta a Fidesz országgyűlési képviselője, 2014-ig parlamenti frakciójának helyettes vezetője volt.

Az eljárásnak nincs hatása a program működésére – állította a Népszabadságnak Birkás László, a Híd a munka világába elnevezésű projekt szóvivője. A NAV a kérdéses időben a „Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet projekt” Gellérthegy utcai, kétszázmillió forintért vásárolt irodájában nem végzett lefoglalásokat, nem tartott házkutatást. A visszaélések kapcsán példaként felmerült, hogy a havi 47 ezer forintért dolgozó közmunkások papíron 400-500 ezer forintos utazási költségtérítést kaptak, olyanok is, akiknek sem jogosítványa, sem autója nem volt, és 500 méterre laktak a munkahelyüktől.

A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint sok 100 millió forint közpénz tűnik el a Híd a munka világába programban, s ebben felelőssége van az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ), a Lungo Dromnak és Farkas Flóriánnak. Álláspontja szerint a kormány a kisebbségi szavazatokért bármit eltűr. Kifogásolta a projekt vezetőinek, munkatársainak javadalmazását, "gyanús pénzköltések tömkelegét", szerinte 600 millió forint sorsa vitatott, de kérdés, hogy az 5 milliárd forint összértékű projekt többi részével mi van. Egyúttal bírálta, hogy a kormánytagok egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a kérdésben. A korrupciógyanús ügyleteket eredetileg egy másik XXI. századi parlamenti párt, az LMP képviselője, a Fideszből kilépett Hadházy Ákos kezdte feltárni. Emiatt az Országos Roma Önkormányzat kiadott egy rasszistázó közleményt, amely szerint "rendkívül veszélyes lenne, ha az LMP (...) teret adna a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak".