"Hidegben, nyári lángban, egyforma szó a szánkban"

Az EMI idén is Székelyföldre várja a magyarokat, mi pedig a tábor főszervezőjével, Sorbán Attila Örssel beszélgettünk.

Közeledik a 11. EMI-tábor, ahol az elmúlt évek gyakorlata alapján több mint tízezres látogatottságot várhattok a székelyföldi Gyergyószentmiklóson. Hogy állnak a készületek?

Hosszas munkafolyamaton vagyunk túl, viszont minden nap közelebb kerülünk ahhoz, hogy összeálljon a teljes kép, és az EMI-tábor az eddigi évekhez méltó élményt nyújtson minden résztvevő számára. Nagyszínpadi koncertkínálatunk már nyilvános, és a napokban az előadó- és tematikus sátrak, illetve egyéb helyszínek teljes programja is felkerül a honlapunkra.

A fesztivál sikere töretlennek tűnik, de láttunk már példát semmiből jövő pofonokra is, lásd csak a magyarországi Hegyalját. Idén Borzont helyett a "régi-új" Gyergyószentmiklóson lesz a tábor, mi áll ennek hátterében?

Az elmúlt három év nyilvánvalóvá tette számunkra, hogy habár Borzonton gyönyörű otthonra talált a tábor, a várostól távolabbi helyszín több szervezési nehézséget és pluszköltségeket vont maga után, emellett a körülményesebb megközelíthetőség a résztvevők számán is meglátszott. Gyergyóban a legtöbben tárt karokkal vártak vissza minket, végül is itt született meg az EMI-tábor, itt nőtt fel, és itt tud tovább fejlődni. Mivel a rendezvényünk nem túlzottan népszerű a karhatalom szemében, ezért számítunk a buktatókra, ezekre viszont főképp a román törvénykezés átláthatatlansága és rosszakaróink leleményessége miatt sokszor csak lelkiekben tudunk felkészülni.

Az EMI-tábor a Kárpát-medencei fiatalság összefogásának céljával jött létre tíz évvel ezelőtt, és nyugodtan mondhatjuk, hogy ez sikerrel is járt. Meddig szeretnétek nőni, lehet-e az EMI-ből igazi nagyfesztivál, egyáltalán van-e erre szándék?

Az EMI-tábor nem fesztivál, és soha nem volt célunk, hogy azzá váljon. Sokkal inkább minta arra, hogy egy kis közösség karhatalmi ellenszélben, szűkös anyagi háttérrel, de hittel és odaadó munkával milyen eredményekre képes. A tábor önkéntes szervezői több korosztályt, szakmát, érdeklődési kört, zenei ízlést, politikai nézetet képviselnek, közös viszont a magyarság jövőjét érintő felelősségtudat, és meg tudtunk egyezni egy olyan minimumban, mely mindannyiunk számára fontos, és amiért mindannyian tudunk dolgozni.

Emellett az EMI-tábor léte bizonyíték arra, hogy van remény az erdélyi magyarság számára is, és ezt nem csak szervezőink munkája mutatja, hanem résztvevőink száma és támogatóink – sok esetben rájuk nézve kellemetlen következményeket maga után vonó – önzetlen segítségnyújtása is. Hagyományos értelemben vett nagy fesztivált soha nem szeretnénk szervezni. Az EMI-táborból nem lesz vállalkozás, viszont célunk az, hogy Erdély és egész Kárpát-medence szerte minél több fiatalt szólítsunk meg, és a tábor szellemiségét és üzenetét eljuttassuk hozzájuk.

Tábor a táborban - rövid interjú Nichter Tamással, a Jobbik IT alelnökével

Tábor a táborban jelmondattal idén is az EMI rendezvényéhez csatlakozva tartjátok meg a nyári táborokat. Miért döntöttetek egy ilyen szoros együttműködés mellett?

2013-ban döntött úgy az IT országos vezetése, hogy a korábbi évekhez képest (előtte Zánkán, majd Velencén voltunk) egyfajta újításként megpróbáljuk úgymond "tábor a táborban" jelleggel az EMI tábor keretein belül megszervezni az IT hagyományosnak mondható nyári táborát. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, így nem is volt kérdés,  hogy már tavaly is, illetve idén is Erdélyben táborozunk, közösen külhoni nemzettestvéreinkkel.

Milyen programokkal készültök, és milyen formában? Tehát elvegyültök a tábor többi látogatója között, vagy hangsúlyosabb lesz az, hogy ti a Jobbik IT, mint külön szervezet képviseletében érkeztek majd?

Természetesen részt veszünk a tábor nyújtotta programokon, rendezvényeken, hiszen nagyon tartalmas előadások, izgalmas túrák és kiváló koncertek lesznek, ugyanakkor igyekszünk az IT  tábor jellegét is megadni. Ehhez minden évben egy saját készítésű egységes pólót kap minden résztvevő amit a tábor ideje alatt viselhet. Emellett a résztvevők 10-15 fős csoportokban versenyeznek egymással, ahol naponta izgalmas és jópofa feladatokat kell megoldaniuk. Ilyen például egy saját csapatnév kitalálása, zászló és induló készítése, de ilyen még a minél bővebb székely-magyar szótár készítése is. A többi legyen meglepetés!

Annyit azért elárulok, hogy idén egy különlegességgel is készülünk. Egy IT-s kirándulást is szervezünk, hiszen célunk az is, hogy a tábor adta lehetőségek mellett minél többet láthassanak fiataljaink Erdélyből. A kirándulás úti céljai így Madarasi Hargita-Székelyudvarhely-Zetelaka lesz.

Mekkora csapat indul Magyarországról veletek?

Az elmúlt két év tapasztalatai és a friss jelentkezések azt mutatják, hogy folyamatos a bővülés,  az érdeklődés. Évről évre több fiatal tart velünk. Tavaly kb 150 fő, idén pedig már több mint 200 IT-s és nem IT-s vesz részt velünk az EMI táborban. A számok azt mutatják, hogy sikeres táborokat tudtunk szervezni, mindig vannak régi visszatérők és nagy örömünkre egyre több az új jelentkező.

A koncerteken túl természetesen most is rengeteg napközbeni programmal várjátok az érdeklődőket. Mik azok, amik szerintetek a legnagyobb sikert arathatják majd?

Természetesen a legtöbb résztvevő az esti koncertekre gyűl össze, viszont idén még nagyobb hangsúlyt fektettünk arra, hogy úgy az előadások, mint az egyéb programok között minden korosztály megtalálja az őt érintő és érdeklő témákat. A megszokott programsátrak mellett idén Jogaink-sátor, Ifjúsági sarok is várja a táborozókat, a legkisebbeket pedig a Gyereksátorban várják izgalmas foglalkozásokkal. Idén is készülünk íjászpályával, hagyományos sportvetélkedőkkel és csapatversenyekkel, újdonságok lesznek viszont a lovasíjászat és egyéb lovasprogramok, amelyekre nagyszámú érdeklődőt várunk.

Mi lesz az idei tábor mottója, és milyen témákat választottatok kiemeltnek?

Idén Ratkó József Egy ágyon, egy kenyéren című versének két sorát választottuk mottóul: „hidegben, nyári lángban, egyforma szó a szánkban”. Ez az idézet, amellett, hogy sejteti a táborhangulatot, rámutat a rendezvény legfontosabb céljára: az összetartozás-élmény megerősítése egy, a kárpát-medencei magyar ifjúságot összefogó rendezvény keretein belül. Idén is kiemelt témánk az autonómia, ezt próbáljuk több előadás keretei közt úgy körbejárni, hogy minél közelebb hozzuk az ügyet a résztvevő fiatalok eszéhez és szívéhez, de különös figyelmet szentelünk a nemzetpolitikát és ifjúságpolitikát érintő kérdéseknek, illetve alapvető jogaink megismertetésének is.