Hillary Clinton újabb hazugságát leplezte le az FBI

A Demokrata Párt elnökjelöltje körül sokasodnak a botrányok: újabb fordulat az e-mail-ügyben, vizsgálnák a Clinton Alapítvány pénzügyeit is.

Eskü alatt hazudott Hillary Clinton az elektronikus levelezéséről, amit külügyminisztersége idején a magánszerveréről bonyolított – számolt be a Breitbart konzervatív hírportál. Tavaly októberben a kongresszus előtt Clinton azt mondta, hogy nem küldött és nem kapott titkosított tartalmú leveleket a nem védett, levelezési magánszerverén. Azt is állította, hogy ügyvédei keresőkifejezésekkel átvizsgálták mind a hatvankétezer e-mailjét, a külügyminiszteri posztjához kapcsolódó levelezést pedig átadták a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI). Csaknem egy évig tartó nyomozás után az FBI azonban most újabb, eddig a nyomozó hatóságoknak át nem adott, összesen 14 ezer 900 Clinton-emailt talált.

James Boasberg szövetségi bíró hétfőn felszólította a külügyminisztériumot, hogy terveivel ellentétben még október előtt fedje fel Clinton levelezését. Az igazságügyi minisztérium ügyvédjei ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy előtte szeretnék átnézni azokat.

A Judicial Watch (Igazságügyi Figyelő) nevű konzervatív jogászfórum, a külügyminisztérium ügyvédi csapata tárgyalásokat folytat a nyilvánosságra hozatal mikéntjéről. Tom Fitton, a Judicial Watch elnöke szerint ugyanakkor a külügyminisztérium lassú és akadályozza a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát.

Mark Toner külügyi szóvivő közleményében reagálva leszögezte: korábban a minisztérium önszántából ajánlotta fel, hogy kiadja a Hillary Clinton külügyminisztersége időszakában bonyolított elektronikus levelezést, de a dokumentumok nagy száma miatt időbe telik, amíg szétválogatják Clinton hivatalos és magánlevelezését.

Clinton folyamatosan a saját igazát hangoztatta

A Demokrata Párt elnökjelöltje még augusztus elején egy washingtoni sajtótájékoztatóján is azt bizonygatta, hogy nem kapott titkosított információkat tartalmazó elektronikus leveleket a magánszerverére, és sem az FBI-t, sem a nyilvánosságot nem vezette félre.

James Comey, az FBI igazgatója azonban a kongresszusi meghallgatásán nem erősítette meg Clinton szavait. A képviselőház július 7-i egyik bizottsági meghallgatásán azt mondta, nincs alapja arra a következtetésre jutni, hogy Clinton ne mondott volna igazat az FBI munkatársainak, de hozzátette: a korábbi külügyminiszternek a titkosított üzenetekről szóló nyilvános állítása „nem volt igaz”. Comey a meghallgatása után tartott sajtótájékoztatón „rendkívül óvatlannak” nevezte Clintont és munkatársait a bizalmas információk kezelésével kapcsolatban. Az FBI azt is jelezte, hogy még nem olvastak el és nem vizsgáltak meg minden levelet. Clintonék ráadásul több ezer dokumentumot nem adtak át az FBI-nak, hanem törölték azokat, de arra nem találtak bizonyítékokat, hogy ezt szándékosan, a nyomozás hátráltatása érdekében tették volna.

Ennek ellenére az FBI igazgatója nem javasolta az igazságügyi minisztériumnak a vádemelést Hillary Clinton ellen. A nyomozás során azt állapították meg, hogy Clinton és munkatársai „nem szándékosan sértették meg” a szabályokat.

A külügyminisztérium belső vizsgálatot indított

A nyomozás lezárása után a külügyminisztérium bejelentette, hogy újraindítják belső vizsgálatukat, miután az FBI nyomozására hivatkozva, áprilisban felfüggesztették azt. John Kirby szóvivő közleményében azt írta: a lehetőségekhez képest a legátláthatóbb módon akarnak foglalkozni az üggyel. Egyes volt külügyi tisztségviselők pedig „adminisztratív szankciók” elé néznek.

Clintonék "a Kreml bábjának" nevezték Trumpot

Múlt hét pénteken lemondott tisztségéről az amerikai republikánus elnökjelölt, Donald Trump kampányának korábbi vezetője, Paul Manafort. Őt és rajta keresztül Trumpot azzal támadják, hogy kapcsoltban állt az orosz katonai hírszerzés egyik emberével. Manafort 2005-ben politikai tanácsadóként dolgozott Kijevben az akkori ukrán államfő, Viktor Janukovics mellett. Ott ismerte meg Konsztantin Kilimnikek, aki szoros munkatársa lett Kijevben. A Politico című lap szerint Kilimnik nem egyszerűen tolmács volt, hanem az orosz katonai hírszerzés embere is. Hillary Clinton szerint Donald Trump "a Kreml bábja" és fel kellene tárni a republikánusok elnökjelöltjének mély pénzügyi kapcsolatait Oroszországgal. "Paul Manafortot eltávolították, de ez nem jelenti azt, hogy az oroszokat is kirakták volna a kampányból" - fogalmazott Clinton kampányfőnöke. Hozzátette: "a Kreml keze bizonyos ideig benne volt ebben a kampányban. Egyértelmű, hogy Donald Trumpot segítik, ezért most Donald Trumpnak el kell magyaráznia nekünk, hogy a Kreml milyen mértékben vesz részt a kampányában".

Clinton Bush külügyminiszterére mutogatott

Clinton kétségbeesett magyarázkodását jelzi, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje a The New York Times szerint a Bush-kormányzat volt külügyminiszterére próbálta kenni a felelősséget. A lap azt írta, Clinton azt mondta az FBI meghallgatásán: Colin Powell egy szűk körű diplomáciai vacsorán tanácsolta neki azt, hogy a titkosított információkat leszámítva, nyugodtan bonyolítsa az elektronikus levelezését a magánszerveréről is, hiszen korábban külügyminiszterként maga is így tett.

Colin Powell egy lapinterjúban úgy fogalmazott: Hillary Clinton „emberei most megpróbálják rám kenni”, hogy a demokrata párti elnökjelölt külügyminiszterként miért is használta a magánszerverét. Powell azt nyilatkozta:

„az igazság az, hogy amikor a feljegyzést küldtem neki az én korábbi gyakorlatomról, akkor ő már egy éve a magánszerverét használta”.

Sötét fellegek a Clinton Alapítvány felett

A Demokrata Párt elnökjelöltjének nem csak az e-mail botránya miatt kell magyarázkodnia, hanem a Clinton Alapítvány pénzügyei miatt is. Kiszivárgott 44 elektronikus levél, amelyek még akkor íródtak, amikor Hillary Clinton irányította az amerikai diplomáciát. A levelek a külügyminisztérium és a Clinton Alapítvány közötti együttműködést támasztják alá. Ezekből az derül ki, hogy a külügyminisztérium magas rangú munkatársai a magánalapítvány ügyeit intézték, illetve a Clinton Alapítványnak nagy pénzadományokat felajánlók, köztük számos külföldi is - feltehetőleg adományért cserébe - szívességet kértek a Clinton vezette külügyminisztériumtól.

Az FBI hiába szeretett volna nyomozást indítani. A CNN szerint bár a szövetségi igazságügyi minisztérium három tisztségviselője zöld utat adott volna egy korrupció gyanúja miatt indított vizsgálatnak, feletteseik döntése miatt megtagadták az FBI kérését.

Donald Trump szerint be kell zárni a Clinton Alapítványt

"Clintonék évtizedeken keresztül bennfentesként a saját zsebüket bélelték, és az adományozókkal törődtek, nem pedig az amerikai néppel. Most már világos, hogy a Clinton Alapítvány a politika történetének legkorruptabb vállalkozása. Amit a tisztességtelen Hillary külügyminisztersége idején csináltak, akkor is helytelen volt és most is helytelen. Ezt azonnal meg kell szüntetni" – közölte a republikánusok elnökjelöltje.

De még változhat az igazságügyi minisztérium hozzáállása, ha újabb terhelő bizonyítékok kerülnek elő a Clinton Alapítvány pénzügyeiről és kapcsolatairól. Augusztus elején, Julian Assange, a WikiLeaks alapítója újabb elektronikus levelek nyilvánosságra hozatalát ígérte az RT angol nyelvű orosz televíziónak nyilatkozva. Assange azt mondta, ezúttal az új dokumentumok a Clinton Alapítványról szólnak majd, illetve a Clinton-házaspár és Szaúd-Arábia kapcsolatairól.