Hivatalos: halott Ghaith Pharaon, az Orbán-családdal üzletelgető, FBI által is körözött milliárdos

A terrorizmus támogatásával is meggyanúsított üzletember a legfelsőbb fideszes körökben is otthonosan mozgott.

Még tavaly tavasszal robbant a hír, hogy már 2014 óta Magyarországon tevékenykedik egy meglehetősen kétes hírű szaúdi üzletember, egy bizonyos Ghaith Pharaon. Az üzleti világban már komoly bűnözői múlttal rendelkező vállalkozó, röpke két esztendő alatt remek kormányzati kapcsolatokra tett szert, többek között Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelgetett. Orbán Ráhel férjétől a József nádor tér sarki épületét, a volt Postabank-székházat vásárolta meg.

Az FBI által is körözött szaúdi vállalkozóval üzletelget Tiborcz István?

Egy meglehetősen kétes hírnevű, korábban az FBI által is körözött szaúdi olajmágnás, bizonyos Ghaith Pharaon kezdett értékes ingatlanok felvásárlásba Magyarországon. Úgy tűnik, remek kormányzati kapcsolatokkal is rendelkezik. Az egyik, Orbán Viktor vejhez, Tiborcz Istvánhoz kapcsolódó céggel már nyélbe is ütött egy üzletet. Ettől a cégtől szerezte meg a József nádor tér sarki épületét, a volt Postabank-székházat.

Terrorizmus támogatása és az Al-Kaida

Ghaith Pharaon maga volt a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat. Egy 2002-es francia parlamenti jelentés úgy írja körül az üzletembert, mint aki kapcsolatban áll a terrorszervezetek – köztük az Al-Kaida – által is használt iszlám pénzügyi hálózattal. Az már csak hab a tortán, hogy amerikai pénzintézetek bedöntése miatt sokáig az FBI körözési listáján is szerepelt. Ennek ellenére a szaúdi üzletember a kormány tudtával kapott vízumot és tartózkodási engedélyt, azonban utóbbihoz nem vették le a kötelezően előírt biometrikus adatokat, vagyis ujjlenyomatot, és nem csináltak arcképet.

A kormány hosszú ideig következetesen hallgatózásba burkolózott, ha Ghaith Pharaonról kérdezték. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt válaszolta újságírói kérdésre az egyik kormányinfón: a nevét sem ismerem Ghaith Pharaonnak. Sokáig az volt továbbá a kormányzati kommunikáció, hogy ez egy gyakori név az arab világban, tehát ez Pharaon talán nem az a Pharaon, mert sok Pharaon van.

A külügyminisztériumi tisztviselők ajánlgattak neki befektetéseket

Tavaly ősszel aztán kiderült, hogy miért titkolózott már meglehetősen kínos módon a kormány a szaúdi üzletemberrel kapcsolatban. A Szijjártó Péter által vezetett Külügyminisztérium ugyanis kénytelen volt elismerni: ők ajánlották a százmilliárdos kárt okozó brókerbotrányba keveredett vállalkozó, Tarsoly Csaba figyelmébe Ghaith Pharaont. Sajtóhírek szerint a két „üzletember” még tárgyalásokat is folytatott.

Később az is kiderült, hogy Ghaith Pharaon egyik cégének, a Pharaon-Gamma Kft.-nek közös vállalkozása van a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel. Ez volt az élelmiszer-ipari területen mozgó, Prominence Food Zrt. A kereskedőház tájékoztatása szerint ugyanakkor a közös vállalkozás még nem működött, még csak az üzleti stratégiákat egyeztették.

Szijjártó: teljesen természetes, hogy összehoztuk Tarsolyt és Pharaont

Tarsoly Csaba gigabefektetésével kapcsolatban Ghaith Pharaonnal tárgyalt, akit a Külügyminisztérium ajánlott a figyelmébe - mindezt a Quaestor-vezér árulta el a Magyar Narancsnak adott interjújában múlt héten. A Magyar Narancs ezek után megkereste a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumot, akik válaszukban gyakorlatilag elismerték, hogy ők ajánlották ki Tarsoly egyik projektjét Pharaonnak.

 

Orbánnal is találkozott

Orbán Viktor is bevallotta, hogy találkozott a szaúdi milliárdossal, de azt mondta, hogy csak egy fogadáson futottak össze. Azt azonban a miniszterelnök sajtósa továbbra sem hajlandó elárulni, hogy hol volt Orbán aznap, amikor Pharaon jachtja Mészáros Lőrinc luxushajója mellett parkolt az Adrián. Pharaon bevett szokása volt, hogy azok mellett horgonyozta le jachtját, akikkel éppen tárgyalni akart. Hogy összeült-e a triumvirátus, azt nem tudhatjuk még most sem biztosan, a hallgatás azonban több mint beszédes ebben az esetben is.

Ingatlanvásárlás Orbán Viktor szomszédjában

Orbán Viktor a budai Cinege utca 5-ben lakik, a 4-es és a 6-os számú telkeket a rajtuk lévő villával a már fentebb is említett Pharaon-Delta Kft. vette meg. Ennek a cégnek a tulajdonosa Ammar M. Abu Namous, aki Ghaith Pharaon ügyvédjeként annak összes magyarországi cégét vezeti és papíron birtokolja is.