Hivatalosan véget ért Nagy-Britannia afganisztáni megszálló hadművelete

Nagyszabású megemlékezéssel ért véget pénteken hivatalosan is Nagy-Britannia 13 éves afganisztáni szerepvállalása, vagyis a katonai megszállás.

A hatalmas londoni Szent Pál székesegyházban II. Erzsébet királynő, férje, Fülöp edinburghi herceg, Károly trónörökös, valamint David Cameron miniszterelnök jelenlétében tartottak emlékező istentiszteletet.

Az újkori brit hadtörténet leghosszabb háborújának csúcspontján tízezer brit katona állomásozott a Camp Bastion nevű központi támaszponton és 137 másik, kisebb afganisztáni bázison. A csapatkivonás tavaly októberben kezdődött, és az utolsó harcoló brit alakulatok már karácsonyra hazatértek. Mára csak egy 500 fős "kiképző és támogató" kontingens maradt Kabulban.
    
Az afganisztáni háborúban 453 brit katona esett el. Ekkora emberveszteséget egyazon hadszíntéren a II. világháború óta nem szenvedett el a brit hadsereg.

Az afganisztáni megszállás alatt a brit hadműveletek 13 éve alatt összesen 140 ezer brit katona fordult meg. A legvéresebb év brit szempontból 2009 volt, amikor 108 brit katona halt meg az afganisztáni hadszíntéren.
    
Az afganisztáni brit katonai megszállás teljes költsége 19 milliárd font (nyolcezer milliárd forint) volt.