Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, jégeső és felhőszakadás zúdulhat az országra

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, jégeső és felhőszakadás zúdulhat az országra

Elsőfokú, citromsárga színű figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A legtöbb megyére vonatkozóan arra hívják fel a figyelmet, hogy zivatar alakulhat ki, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. Intenzív záporokból, zivatarokból pedig rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A délelőtt folyamán fokozatosan növekszik a zivatarok kialakulási valószínűsége, egyre többfelé pattanhatnak ki zivatarcellák. Legkisebb valószínűséggel a nyugati, határ menti területeken kell kialakulásukra számítani a délutáni órákban. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés is kísérhet. A légkör a késő esti órákban is aktív maradhat - írja szöveges figyelmeztető előrejelzésében az OMSZ.

A csütörtöki nap során várható időjárásról kifejtik, felhőszakadás általában 25-40 mm, főként az ország középső, észak-déli sávjában akár 50 mm körüli mennyiségben is alakulhat. Jégeső általában 1-2 cm átmérővel érkezhet, míg a viharos széllökések ereje 60-70 km/h-s, főként az északkeleti harmadban a 80 km/h-s erősséget is elérheti.

Csütörtökön a Dunántúlon számíthatunk több és vastagabb felhőre, amelyek ott borongós időt is okozhatnak, keletebbre viszont gomolyfelhős idő valószínű, de emellett több órára kisüthet a nap. Többfelé, illetve több alkalommal is kialakulhatnak záporok, zivatarok, a felhősebb nyugati részeken inkább eső lesz a jellemző. A zivatarokat jellemzően felhőszakadás kísérheti. Az északi szél a Nyugat-Dunántúlon megerősödik, sőt Sopron környékén viharos lökések is lehetnek, emellett a zivatarokat is kísérheti átmeneti szélerősödés.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 19 és 25, a Dunától keletre általában 26 és 32 fok között várható. A tartósan borongós, csapadékos részeken lesz a leghűvösebb. Késő estére már 16 és 22 fok közé hűl le a levegő.