Így élnek és indulnak portyára a franciaországi bevándorlók

Fotósunk, Béli Balázs a menekültek Calais-i táboraiban járt.

Július végén a vasúti alagutat működtető Eurotunnel társaság arról számolt be, hogy sosem látott tömeg, mintegy kétezer ember akart erőszakkal behatolni az alagút Calais-i termináljára, hogy onnan valahogy átjussanak Folkestone-ba, az angliai fogadóállomásra. A helyzet olyan súlyos, hogy már szóba került az alagút ideiglenes lezárása is.

London azonban nem kér az illegális migránsokból. A brit külügyminiszter hétfőn „portyázóknak” nevezte őket. David Cameron sem fogta vissza magát. Azt mondta: Nagy-Britanniába betörni szándékozók fenyegetik a határőrszemélyzetet, és vissza kellene küldeni őket a származási országukba.

Eközben a franciaországi Calais-ban a migránsok gyakorlatilag sátorvárosokat húztak fel. Itt pihennek napközben, hogy aztán az éj leple alatt megpróbálkozzanak az átjutással.

Helyzetük egyre nehezebb, ugyanis két hete további 120 rendőrt küldenek a Calais-i régió, és "mindenekelőtt az Eurotunnel", vagyis a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő Csatorna-alagút területének biztonságosabbá tétele érdekében. A Csatorna-alagút környékén pedig hétmillió fontból biztonsági kerítést építenek.

Fotósunk, Béli Balázs a menekültek Calais-i táboraiban járt, lefotózta mindennapjaikat, és azt is megörökítette, hogy miként indulnak az esti bevetésre.