Így lesz a fenyővásárlás kényelmes, piacvédő, ökotudatos - és még a családi béke is megmarad!

A lényeg: ne vágjanak ki feleslegesen fákat, és magyar termelőtől vásároljunk.

Tudta? Ahhoz, hogy eladjunk 500 fenyőfát, 650-et kell kivágni. Ez a választék miatt van így, az azonban nincs kőbe vésve, hogy a fenyőfák közül csak a placcon lehet válogatni. Főleg nem a XXI. században. Azt is jó észben tartani, hogy egy 2 méteres nordmann fenyő 9-12 évig növekszik, tehát egy évtizednyi ápolást, odafigyelést igényel, és ebből következőleg, 9-12 évre van szükség ahhoz, hogy pótoljunk egy fát.

[fb_pages_codes:econation]

Sőt, az sem biztos, hogy az utcasarkon árult fenyőfa magyar őstermelőtől származik (a nagybanin gyakran vannak dán fenyők, ugyanis a forgalmazás során a jogszabályalkotó nem kötelezi a származási címkézést), másrészt az is előfordulhat, hogy a gyanútlan kereskedő "gyors termelőtől" szerezte be az árut (jól sejtik, a szakmában gyors termelőknek hívják a fatolvajokat).

Ne vágj ki minden fát!

Mindezekről Udvardy Zsolt mesélt az Alfahírnek, a fiatalember a fent vázolt (és az eddig még fel nem sorolt) problémákra talált megoldást. Mi lenne, ha a világhálón rendelnénk meg a fenyőfát? Sőt, ezt akár intézheti is a kedves oldalbordánk (az ötletgazda elárulta, a megrendelők között valóban többségben vannak a hölgyek), így egy ünnepi feszültségforrással máris kevesebbel számolhatunk karácsonykor.

A zalai családi gazdálkodóknál nevelkedő fenyőfák közül csak azok lesznek kivágva, amelyekre megrendelés érkezik (ezeket szalagokkal jelölik). Ez nemcsak azt jelenti, hogy feleslegesen nem döntenek ki fát, de a személyesen kiválasztott fenyő még friss is lesz, csak december 16-án vágják ki a méret, szín, forma, fajta alapján kiválogatott, sorszámmal ellátott fákat.

Udvardy Zsolt tavaly találta ki, hogy a környezettudatosságot és a piacvédelmet kombinálva egy világhálós felületen kezdi árulni a fenyőket. A próba jól sikerült, először 100, utána még 150 darabot kellett megjelölniük a zalai ültetvényeken. Idén már 500 leendő karácsonyfa közül válogathatunk, igaz több mint 200 már elkelt közölük (hogy milyen népszerű a biznisz, arra jó példa, hogy amíg beszélgettünk, addig két fa is gazdára talált).

Magyar fenyőt karácsonyra!

A fenntarthatóság és a kényelem mellett módunk van ezzel közvetlenül is támogatni a magyar gazdálkodókat; mert a vásárlás során is fontos szempont a tudatosság, még ha ez a fogyasztói társadalomban nem is elvárás, fogalmazott Udvardy Zsolt.

Szintén tőle tudtuk meg, hogy az őstermelők egyre kevesebbért tudják a kereskedőknek eladni a fákat. A nordmann fenyő métere átvételkor jelenleg körülbelül 3500 forint, azonban ez a multik színre lépésével még kevesebb is lehet, hiszen nagyobb tételben vásárolnak és forgalmaznak, így lenyomják az árakat. (Az már csak a hab a tortán, hogy a nagy mennyiség miatt már karácsony előtt egy hónappal megkezdik a vágásokat, így a tűlevelek is hamarabb kezdenek el hullani otthon). Szintén a termelők rovására megy, ha külföldi fák kerülnek a piacra, vagy épp ha a vevőkhöz "gyors termelők" portékája jut. Ezzel szemben itt biztosan tudjuk, hogy melyik ültetvényről származik a karácsonyfa.

A fenyőket egyelőre Budapest különböző pontjain lehet átvenni, de már házhozszállítást is vállalnak. S hogy kik rendelnek világhálón? A kezdeményezés kitalálója elárulta, hogy tavaly mindössze egyetlen fenyőt nem vettek át tőlük, ez pedig azt jelenti, hogy valóban tudatosan döntenek a megrendelők, "mi pedig rászolgálunk a bizalomra" - tette hozzá.

Most már csak a rántott halat nem szabad odaégetni.