Irán: Amerika csak ne legyen olyan kíváncsi

"A megállapodások titkosak, azok egyetlen országnak sem adhatók át" - hangoztatta  az iráni diplomata.

Reza Nadzsafi, a NAÜ mellé akkreditált iráni nagykövet a FARS teheráni hírügynökségnek adott vasárnapi nyilatkozatában mindenekelőtt arra figyelmeztette a bécsi székhelyű ENSZ-szervezetet, hogy ne tájékoztassa az Iránnal való megegyezést ellenző amerikai kongresszust a megállapodásokban foglaltakról. A nagykövet ezzel összefüggésben élesen bírálta azt az amerikai kongresszusi követelést, hogy a szenátust és a képviselőházat tájékoztassák a NAÜ és Irán között kötött megállapodásokról. "A megállapodások titkosak, azok egyetlen országnak sem adhatók át" - hangoztatta  az iráni diplomata.
 
Nadzsafi nyilatkozata néhány nappal az előtt látott napvilágot, hogy Washingtonba látogat Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, aki a szenátus külügyi bizottságának tagjaival tárgyal. Az előzetes információk szerint a tárgyalások napirendjén annak megvitatása szerepel, hogy a NAÜ milyen szerepet tölt majd be az iráni nukleáris program korlátozásának ellenőrzésében.
 
A július 14-én Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország) által megkötött megállapodásban azonban az szerepel, hogy a külföldi ellenőrök vizsgálódhatnak az iráni katonai létesítményekben is, s ha ezt Teherán akadályozza, azzal az ellene hozott - az egyezség értelmében fokozatosan feloldandó - nemzetközi gazdasági szankciók újbóli bevezetését kockáztatja. Még ugyanezen a napon Teherán megállapodásokat írt alá az atomenergia ügynökséggel az ellenőrzések menetrendjéről.  
 
A megállapodást nemcsak Iránban, hanem az Egyesült Államokban is élesen bírálta a konzervatív oldal, és a washingtoni republikánusok azt ígérték, megakadályozzák az egyezség életbe lépését. Ugyanakkor erre szakértők szerint vajmi kevés esélyük van, dacára annak, hogy az egyezségről Washingtonban szavazhat majd a törvényhozás.