Irán: Izrael a legfőbb veszélyforrás

Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy lennének atomfegyverei, és nem írta alá az atomsorompó-egyezményt sem.

"Az a rendszer, amely saját maga a legnagyobb bűnös (...) és terrorista, úgy tesz, mintha békéről és a jövőbeli veszélyekről beszélne, amikor saját maga jelenti a térség számára a legsúlyosabb veszélyt" – mondta az iráni elnök a teheráni minisztertanács ülésének szünetében az ISNA iráni hírügynökség szerint.

Az amerikai kongresszusban mondott keddi beszédében Netanjahu kijelentette, hogy az iráni atomprogramról szóló megállapodás, amelyet Barack Obama elnök megkötni készül Teheránnal, "az egész világot fenyegeti". Úgy vélte, hogy az egyezség kiterjedt atomprogram folytatását tenne lehetővé Irán számára, "így az atomfegyverek terjedésének megakadályozását célzó megállapodás - éppen ellenkezőleg - atomfegyverkezési versenyt idézne elő a világ legveszélyesebb térségében", a Közel-Keleten.

Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) márciusig 31-ig akarnak tető alá hozni egy politikai jellegű keretmegállapodást, majd július 1-ig végleges szerződést terveznek kötni, amelyben a technikai részleteket pontosítanák. Irán azonban újabban egyetlen szerződést akar, amely magában foglalja a politikai aspektusokat és a részleteket is. A tervezett megállapodás garantálná az iráni atomprogram kizárólagos polgári és békés jellegét, cserébe az iráni gazdaságot fojtogató szankciók feloldásáért.

Haszan Róháni szerint "a világ megelégedetten fogadja az Irán és a hatok közötti tárgyaláson elért sikereket (...), csupán egyetlen agresszív és megszálló rezsim elégedetlen és dühös" az egyeztetések miatt.

"A világ népeinek és az amerikaiaknak nincs arra szükségük, hogy egy harcias rendszer adjon nekik tanácsot" - mondta még Róháni, aki azzal vádolta meg Izraelt, hogy "számos atombombája" van, és nem veti alá "atomlétesítményeit" a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzéseinek.

Izraelt tekintik az egyetlen közel-keleti atomhatalomnak. Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy lennének atomfegyverei, és nem írta alá az atomsorompó-egyezményt sem.

Marzíje Afham iráni külügyi szóvivő a Netanjahu-beszédre reagálva kedd este kijelentette: "A cionista rendszer miniszterelnökének mai beszéde unalmas és önismétlő volt (...), egy keményvonalas tel-avivi választási kampány része". Maszumeh Ebtekar iráni alelnök pedig azt mondta, "nem hiszem, hogy Netanjahu szavának nagy súlya lenne". Hozzátette, hogy bár az izraeliek "a megállapodás meghiúsítására törekszenek", ugyanakkor úgy vélte, "a racionálisabb nyomásgyakorló csoportok mindkét oldalon megoldást szeretnének".