Itt a baj: ezer ruszki kamion lépi át a határt – beseprik a magyar élelmiszert

Ezer kamionnal jöhet a Magnit. Nem, nem a donbasszi segélykonvoj érkezett meg. Még az is előfordulhat, hogy tokaji bortól rúghatnak be a moszkvai vodkavedelők. Skandalum! De, a gazdasági rasszisták egyelőre ne készüljenek tüntetésre.


Nyugi. A magyar gazdatársadalomnak nem kell félnie a padláslesöprésektől, az orosz felvásároló ezúttal fizetni fog, miközben a terményeket elszállítja. A Magnit az orosz milliárdos, Szergej Galickij diszkonthálózata. Az orosz államfő munkalátogatásának keretében lebonyolított megbeszélései során Szijjártó Péter arra kérte tárgyalófeleit, hogy segítse elő a korábbi megállapodásban rögzített magyarországi Magnit beruházást.

A hvg.hu beszámolója előre félti az oroszországi utakra amúgy is ritkán vállalkozó magyar kamionsofőröket, egyúttal hozzáteszi, hogy az egészből lehet nem lesz semmi. A lényeg, ha lesz, ha nem lesz beruházás, rossz lesz. Minden rossz, ami orosz. Putyin milliárdosai meg amúgy is lakótelep méretű luxushajókon utaznak és labdarúgócsapatokat támogatnak, ahogy ezeket az ügy szempontjából nem mellékes adatokat megjegyezi az összefoglaló keretes lábjegyzete. Még az is lehet, hogy fedett sportlétesítményt építenek, nem itt, valahol. Nagyon aljas népségek ezek a keleti befektetők, na. A Tesco és a Lidl ellenben nem is profithajhász vállalkozások, hanem a demokratikus rend felkent őrei, a Nyugat világítótornyai, az emberiség és az elnyomott magyar nép megbízható támaszai.

A Magnit egyelőre nem nyit üzleteket, kiskereskedelmi láncolatot sem vásárol fel, de vannak ilyen hírek, vagy ahogy a gazdasági szaklap fogalmaz:

"...inkább félelmek."

Az azóta magyar külügyminiszterré kinevezett egykori államtitkár, Szijjártó Péter, 2013 decemberében a Magnit igazgatósági tanácsának elnökével közösen jelentette be, hogy Magyarországon, Záhony határában hozza létre fuvarozási vállalatát Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca.

Gubancot okoz a szankció- és a polgárháború

Ebből azonban nem valósult meg túl sok minden, ami érthető, hiszen Oroszország tavaly augusztus 7-én, válaszul az Európai Unió ehhez hasonló lépéseire, teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, a baromfi, hal, sajt, tej, tejtermékek behozatalára. Az EU és Oroszország közötti szankcióháború mellett az ukrajnai polgárháborús helyzet is nehezíti a beruházást, ukrán ágyútűzben nehéz, de nem lehetetlen szállítani, legfeljebb több pótgumi kell.

A Magnit 2012-ben és 2013-ban összesen 12 millió euró (3,5 milliárd forint) értékben szerzett be Magyarországon alapvető húskészítményeket, konzerveket, friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint tokaji bort és pezsgőt.

Az akkori tervek szerint az orosz hálózat egy ezer kamionból álló járműflottát és az azt kiszolgáló infrastruktúrát, ezerötszáz munkahelyet teremtett volna. A Magnit azért hozta volna létre fuvarozási vállalatát, hogy Magyarországon és más európai uniós országokban vásárolt élelmiszer-ipari termékeit eljuttassa oroszországi üzlethálózatába.

A moszkvai és a londoni tőzsdén is jegyzett, Magnit néven működő Tandert 1994-ben Krasznodarban alapította Szergej Galickij, aki 11 milliárd dolláros vagyonával a 13. leggazdagabb orosz. Cége összesen 8419 üzlettel rendelkezik Oroszországban, közülük 191 hipermarket.  A hvg.hu számára a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt válaszolta, hogy 2013-as megállapodás szerint „boltokat nem hoztak volna létre Magyarországon”, csak egy logisztikai bázist.

Egyelőre nem kell félnie a gazdasági rasszistáknak, hogy orosz üzletek nyílnak a német Lidl és a brit Tesco mellett. Ugyanakkor a külügyi tárca azt írta, az orosz fél nyitottságot mutatott, a konkrétumokról viszont a gazdasági vegyesbizottság április 9-10-i kazanyi ülésén lesz szó. Ebből is látszik, hogy az Oroszország elleni szankcióháború Magyarország érdeke. Magyar almát csak magyar ehet. Nekünk nem kell piac, csak a szlovák tej és a spanyol paradicsom.

Ugye?