Jobbik: állandó rendőri jelenlétre van szükség minden településen!

A párt szerint az állandó rendőri jelenléttel elkerülhető lenne a bűncselekmények nagy része.

A jobbikos politikus még áprilisban írásbeli kérdést tett fel Pintér Sándor belügyminiszternek a rendőrség magyarországi lefedettségével kapcsolatban.

Magyarország területén hány településen van rendőrkapitányság? Magyarország területén hány településen van rendőrőrs? Van-e olyan település Magyarország területén, ahol nem lát el feladatot körzeti megbízott, és ha van, hány darab? Magyarország területén hány településen lát el szolgálatot körzeti megbízott nem napi rendszerességgel? Átlagosan egy körzeti megbízott hány településen lát el szolgálatot (a főváros kivételével)?

A jobbikos politikusnak adott válaszokból kiderült, hogy jelenleg Magyarországon 154 rendőrkapitányság, 258 rendőrőrs és 1610 körzeti megbízotti székhely van, továbbá 3546 körzeti megbízott lát el szolgálatot. Mirkóczki Ádám rámutatott: ez azért problémás, mert ez azt jelenti, hogy Magyarország 3200 településének közel 40 százalékára, 1200 településre egyáltalán nem jut sem rendőrség, sem rendőrőrs, sem pedig körzeti megbízotti székhely. Hozzátette: a bűncselekmények jelentős része megelőzhető, elkerülhető lenne, ha a legkisebb településeken is lenne rendőri jelenlét.

Mirkózcki Ádám szerint hiába mondja a kormány, hogy minden településen van körzeti megbízott, a 3546 körzeti megbízott jelentős részére ugyanis három, sok esetben négy település jut. A jobbikos politikus úgy véli, ezt csak úgy tudják ellátni, hogy „minden településre maximum egyszer, jó esetben kétszer átszaladnak, esetleg megkérdezik a polgármesteri hivatalban, hogy történt-e valami, de ez nem rendőri jelenlét”.

A Jobbik azt kéri kormánytól és a Belügyminisztériumtól, hogy ha nem tudják növelni a körzeti megbízottak számát, akkor csoportosítsanak át a rendőrségen belül, és tegyenek róla, hogy minden kistelepülésen legyen állandó rendőr. A Jobbik szóvivője úgy fogalmazott: a pénzbehajtás területéről nyugodtan lehet elvonni rendőröket. Magyarországon nem „traffipaxos, bokrok mögött bujkáló rendőrökre van szükség”, hanem elsősorban kistelepüléseken szolgálatot teljesítő gyalogos, illetve kutyás rendőrökre.

"Nem tudjuk, hogy hány brutális bűncselekményre van még szükség ahhoz, hogy a kormány végre belássa, ez az út, amit a rendőrség öt éve követ, nem járható út"

 – jelentette ki Mirkóczki.