Jobbik: ne a külhoni magyar családok fizessék a rossz gazdaságpolitika árát!

Semjén Zsolt nem tudott normális választ adni Szávay István írásbeli kérdéseire.

Korábban megírtuk: Pulay Gyula felügyeleti vezető a Nemzeti Összetartozás Bizottsága előtt kijelentette: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) teljes egészében rendben találta a külhoni magyarság támogatásait koordináló Bethlen Gábor Alapkezelő működését a vizsgált 2013-as évre vonatkozóan. Igaz, hogy másfél milliárd forintot vontak el a határon túli magyar családoktól, és közben egymilliárdot tapsolnak el egy évben működésre.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke most közleményben hangsúlyozta: fontos, hogy ne a külhoni magyar családok fizessék a rossz gazdaságpolitika árát.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felháborító hazugságnak tartja a kormány állítását, miszerint növekedett volna a külhoni magyarságra fordított támogatás összege. Ezzel szemben az igazság az, hogy a magyar költségvetésnek továbbra is mindössze egy ezreléke jut nemzetünk egynegyedére, amely összeg reálértéke ráadásul folyamatosan csökken - írja a politikus.

Szávay rámutat: az elmúlt három év során elvont külhoni támogatások, valamint a pénzosztásért felelős Bethlen Gábor Alap (BGA) működése kapcsán két írásbeli kérdést is benyújtott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek. Arra volt kíváncsi, hogy miközben a külhoni magyarságnak szánt támogatások 99 százalékát kizárólag a kormány külhoni holdudvara viszi el, a Fidesz 2013-ban miért nem a külhoni haveroknak szánt pénzeket vonta el, amikor a súlyos kormányzati megszorításokat a BGA-ra is kiterjesztette.

A „nemzeti ügyek kormánya” ugyanis azoktól vette el a 2001 óta változatlan összegű oktatási-nevelési támogatások egynegyedét, akik a legvédtelenebbek: a külhoni magyar óvodásoktól és iskolásoktól - írja Szávay.

Válaszában Semjén Zsolt többek között arra sem tudott elfogadható magyarázatot adni, hogy a BGA-nál 2013-ban keletkezett 550 millió forintos maradványból miért nem tudták kifizetni a külhoni magyar családoktól elvett összegek legalább egy részét. A Jobbik azt is felháborítónak tartja, hogy a kormány a támogatások rendszerét senki által nem látott tanulmányok és ködös egyeztetések alapján alakítja, ahelyett, hogy az ebben illetékes Magyar Állandó Értekezlet tagjait bevonná egy igazságos támogatási konstrukció megalkotásába.

A Jobbik kormányra kerülve jelentősen meg fogja emelni az oktatási-nevelési támogatások összegét, és hasonló támogatásban fogjuk részesíteni a magyar megmaradás bástyájának számító külhoni oktatási intézményeket is - zárul a képviselő közleménye.