Jobbikos siker Jászberényben: független szakértői vizsgálat lesz

Mint a korábbi helyszíni riportunkban megírtuk, Jászberény városát jogerősen 750 millió forint megfizetésére kötelezte a bíróság a szocialista polgármester és a fideszes többségű testület által meghozott hibás döntés miatt. Ugyanis 2008-ban úgy döntött az akkori városvezetés, hogy egyoldalúan felbontja a Szent Erzsébet kórház üzemeltetéséért felelős Dalkia Zrt-vel szemben fennálló hosszútávú szerződést, amelynek következtében az ügy jogi útra terelődött.

A 2010-ben megválasztott fideszes Szabó Tamás polgármester többször is visszautasította a vállalat ajánlatát, miszerint ha a Dalkia 150 millió forint fájdalomdíjat kap, akkor a vállalat eltekint a további jogi lépésektől. Azonban az akkor már teljesen a kormánypárt irányítása alatt lévő önkormányzatnál megmagyarázhatatlan okból úgy ítélték meg a helyzetet, hogy nemcsak az igazság áll mellettük, hanem a jog is. Ebben azonban óriásit tévedtek, aminek következtében a 6,5 milliárd forintos büdzsével gazdálkodó Jászberény önerőből megoldhatatlan anyagi problémával találta szembe magát, aminek az összege egyébként naponta 120 ezer forint kamattal duzzad tovább.

A 750 millió forint visszafizetésének részleteiről továbbra sincsenek pontos információink. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a kormány költségvetési forrásból segíteni fog a városnak, azonban a támogatás mértéke egyelőre nem ismert, az viszont kiszivárgott, hogy csak azzal a feltétellel utalnak pénzt Jászberénynek, ha állami felügyeleti szervek is vizsgálódhatnak az ügyben.

Mint írtuk, félő volt ugyanis, hogy a város által felállított vizsgálóbizottság elmismásolja ezt az ügyet.

Budai Lóránt, a nemzeti párt jászberényi elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy személyi átfedés tapasztalható a bizottság és az elhibázott 2008-as döntésnél szerepet játszó helyi (fideszes) politikusok között, és aggályát fejezte ki a pártatlanság látható hiánya miatt is.

A jászsági település lakosai attól tartottak, hogy a saját maguk döntésének felülbírálatára készülő képviselők nem fogják megállapítani az esetlegesen felmerülő, fennálló politikai és büntetőjogi felelősséget.

Most azonban úgy látszik, a Jobbik egy újabb lépést tett afelé, hogy Jászberény közössége megismerje a várost iszonyatos mértékben eladósító felelősök neveit; a 2008-as szerződésbontás részleteit ugyanis egy külsős, befolyástól mentes szakértői gárda fogja kivizsgálni.