Jobboldali értelmiségiek kritizálják, hogy a Fidesz nem támogatja az alaptörvény-módosítást

Hatalomféltés, erőfitogtatás, és "az első alkalom, hogy Orbán Viktornak nem az sikerül, amit ő éppen az éjszaka megálmodott".

Mint ismert, a Jobbik múlt héten vasárnap jelentette be, hogy benyújtja a parlamentnek az alaptörvény-módosító javaslatát, amely csak abban különbözik az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett, majd elutasított módosítótól, hogy ez megszüntetné a letelepedési kötvények forgalmazását is. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a kérdés egyszerű: a Fidesz a magyar emberek biztonságát tekinti-e elsődlegesnek, vagy ragaszkodik az offshore cégeken keresztül realizált milliárdokhoz, amelyek a letelepedésikötvény-bizniszből származnak. 
 
A kormánypárt "színjátéknak" nevezte a Jobbik módosítóját, majd a médiabirodalmán keresztül elképesztő mértékű lejártó hadjáratot indított a párt ellen. Vona Gábor szerint viszont megsértődött óvodásként viselkednek a kormánypárti képviselők az elbukott november 8-ai szavazás óta, és úgy gondolják, ha nem úgy történt ahogy ők szerették volna, "akkor inkább pusztuljon minden". 
 
Miután az országgyűlés kijelölte Rubovszky "Viktor nem engedi" György bizottságát, hogy vitassa meg, napirendre vehető-e a Jobbik javaslata, a legerősebb ellenzéki párt már a következő bizottsági ülésen - várhatóan hétfőn - elfogadtatná a kötelező betelepítési kvótákat, és a letelepedésikötvény-programot egyszerre kizáró javaslatát. Kíváncsiak voltunk, hogy a jobboldali értelmiség mit gondol arról, hogy úgy tűnik, a Fidesz nem fogja támogatni a Jobbik alaptörvény-módosítását. 

Hatalomféltés

Mohi Csaba nemzetközi jogász, volt svájci nagykövet szerint az alaptörvény-módosítás kapcsán két dolgot kell leszögezni: egyrészt kötelező kvóta azóta létezik, hogy Orbán Viktor aláírta az erről szóló európai nyilatkozatot, majd hazajött, letagadta az egészet, és a leggyalázatosabb módon elkezdett szórakozni a nemzettel (utalva a tizenötmilliárdos népszavazásra). Másrészt pedig a letelepedési kötvény nem egyéb, mint az offshore-bajnokokhoz kiszervezett konstrukció, ami olyan embereknek ad letelepedési lehetőséget és szabad mozgást az unióban, akikről fogalmunk sincs, hogy kicsodák, micsodák. A kormány eddig közel 4-5 ezer embernek értékesített letelepedési kötvényt, akik a hozzátartozóikkal együtt körülbelül 20 ezren jönnek majd Magyarországra.
 
Szerinte a Jobbik alaptörvény-módosításának elutasítása hatalomféltés: a Fidesz rájött, hogy most fogást találtak rajta, és a "kétszer kétharmados regnálásuk" során ez az első olyan alkalom, amikor a magát támadhatatlannak képzelő, külső parlamenti és belső erkölcsi-intellektuális kontroll nélküli Orbán Viktornak nem sikerül véghezvinnie azt, amit ő éppen az éjszaka megálmodott.
 
Damm Andrea bankjogász szerint jogi szempontból a jobbikos alkotmánymódosítás csapdahelyzet a Fidesznek, ugyanis ha az ellenzéki párt teljesen jogos és indokolt kiegészítésével nem hajlandó elfogadni a javaslatot, az azt mutatja, hogy a saját módosítóját sem gondolta komolyan. Emlékeztetett továbbá arra, hogy volt ennek egy olyan előzménye még tavasszal, amikor "a Viktor nem engedte", hogy állásfoglalás szülessen ebben az ügyben.
 
Álláspontja szerint a letelepedési kötvények ügye politikai kérdés, színtiszta üzlet. Úgy látja, hogy a Fidesznek "nincs ideológiája, nem konzervatív, nem jobboldali, nem keresztény", a kormánypártnak "a pénz az istene"

Aktuálpolitikai érdek

Erre rezonál Tóth Gy. László publicista, politológus véleménye is, aki szerint a Fidesz makacsságában is (akárcsak szerinte a Jobbikéban) rejlik aktuálpolitikai érdek, mert ha tényleg csak a kötvények kivezetése lett volna egy békés alkotmánymódosítás ára, akkor ezt meg kellett volna lépniük. 
 
Tóth Gy. László álláspontja szerint a Jobbik részéről hiba volt "árukapcsolást" csinálni a kérdésben - még ha hosszú távon igazuk is van kötvény-ügyben -, el kellett volna választani a kettőt: most meg kellett volna szavazniuk az alkotmánymódosítást, és utána kellett volna ütni a vasat, hogy legyen vége annak a bulinak, hogy minden hülye bevásárolhatja magát az országba.
 
Haán András kétszeres olimpikon és szívsebész ezzel szemben úgy tartja, hogy ugyan aki felületesen ismeri ezt a kérdést, abban ellenérzést kelthetett, hogy a Jobbik a végletekig ragaszkodik ahhoz, hogy a letelepedési kötvény bizniszének megszüntetése is bekerüljön az alaptörvény-módosításba, de szerinte mégis igazat kell adni Vona Gábornak
 
Mint fogalmazott, nagyon sok a politikai megfontolás abban, hogy a Fidesz most nem támogatja a javaslatot, hiszen nem tudják letagadni, hogy a Jobbik már a népszavazás előtt felvetette, hogy meg lehetne oldani népszavazás nélkül is a problémát, a párt már akkor javasolta az alaptörvény-módosítást. 

Erőfitogtatás

Ujkéry Csaba író, a Kaposvári Törvényszék korábbi elnöke is a kronológiai sorrendet hangsúlyozza, majd hozzáteszi, hogy neki úgy tűnik, hogy a pénzért történő letelepedés kivezetését csak ígérgették a kormánypártok
 
Szerinte nagyon rövidlátónak kell lenni ahhoz, hogy ne lássuk, hogy ebből politikai kérdést csináltak. Hangsúlyozza, ha a Fidesz egyetért azzal, hogy a letelepedési kötvényt ki kell vezetni, akkor nem érti, hogy mire vár.
 
Raffay Ernő történész szerint a képlet egyszerű: a Fidesz meg akarja mutatni az erejét minden ellenzéki párttal szemben. Mint mondja, a Jobbik javaslatával teljesen egyetért, ahogy a Fidesz népszavazási kérdésével is egyetértett annak idején. 
 
Ha pedig a kettő között különbséget kellene tenni, akkor ő a Jobbik javaslatával azért ért egyet jobban, mert ez szerinte jobban körülírja a problémát. Igaz, szerinte ezt még a plenáris ülésre sem fogják engedni, hanem még a bizottságban az úgynevezett demokratikus szavazáson leszavazzák majd.