Jogi vita lett a Gázában festett Banksy-képből

"Rendőrségi egység jött hozzám és magával vitte az ajtót, rajta a Banksy-képpel" - mondta el Bilal Khaled. A Hán-Junisz-i művész 700 sékelért (49 ezer forintért) vette meg a festményt a családtól, amelynek a háza ajtajára Banksy titokban az alkotását festette.

A legendás brit utcaművész februárban kereste fel a palesztin területet, és a házak romjait használta "vászonként" politikai töltetű graffitijeinek elkészítésére. Rabie Darduna és családja otthonának ajtaján a szomorúság sújtotta Niobé görög istennő képét hagyta hátra. Darduna szerint a környékbeli férfi csalással vette rá az eladásra, azt állította ugyanis magáról, hogy a művésznek dolgozik.

A vevő, Bilal Khaled később azt mondta, hogy a pusztulástól akarta megmenteni a festményt, és hogy mindig is akart egy képet a titokzatos brit művésztől. Banksy alkotásai jóval többet érnek 175 dollárnál. Augusztusban az angliai Bristol egyik klubjának falára készített graffitije több mint 590 ezer dollárért (164 millió forintért) kelt el. Amikor az eladó fél értesült arról, milyen nagy művész alkotásától vált meg potom összegért, azonnal ügyvédhez fordult. "Egy bírósági döntés eredményeképpen foglalták le a képet" - mondta Khaled.

A vasajtót a jogi vita lezárultáig a Hán Junisz-i közkönyvtárban helyezik el.