John Wayne hitt a fehér felsőbbrendűségben – Oscar-díjat kapott, de emléknapot már nem

A filmsztár a Playboyban tett hitet a fehér felsőbbrendűség mellett.

A John Wayne-nap törvénybe foglalását Matthew Harper republikánus képviselő kezdeményezte, indítványát azonban több spanyolajkú és afroamerikai törvényhozó javaslatára a képviselőház 35:20 arányban csütörtökön leszavazta. A témában lezajlott heves vitában demokratapárti politikusok felidézték, hogy a Playboy magazinnak 1971-ben adott interjújában a filmsztár hitet tett a fehér felsőbbrendűség mellett

„mindaddig, amíg felelősségteljes magatartásra nem nevelik a feketéket”,

elutasította, hogy bármiféle hatalmat vagy vezető tisztséget adjanak a „felelőtlen embereknek” nevezett afroamerikaiaknak, és pártját fogta az indiánok földjének kisajátítását, „önzőnek” nevezve az őslakosokat, amiért maguknak akarták megtartani a földjeiket, „miközben sokan voltak olyanok, akiknek új földre volt szükségük”. Egy képviselőnő megemlítette, hogy filmjeinek több jelenete indiánok lemészárlását ábrázolta. Az emléknap ellenzői felhozták azt is, hogy az 1979-ben elhunyt John Wayne támogatta az úgynevezett Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló hírhedt parlamenti bizottságot és a John Birch Társaság nevű szélsőjobboldali szervezetet.

Az emléknap támogatói szerint a filmjeiben többnyire kemény cowboyt és bátor katonát alakító színész „megtestesítette a tipikus amerikai hőst”, kiállt „a nagy amerikai értékek mellett, amelyeket ismerünk és szeretünk”, támogatta az amerikai hadsereget és a rákkutatást. A pártolók rámutattak, hogy megörökítették az emlékét másoknak is, akiknek vitatható a politikai hagyatékuk. Példaként Franklin Roosevelt elnököt hozták fel, aki annak ellenére részesült e tisztességben, hogy a második világháború alatt elrendelte a japán származású amerikaiak internálását.

Texas államban tavaly nyilvánították John Wayne-emléknappá május 26-ot.