Káder János megírta levelét

Kádár János szelleme járja be Áder Jánost

A magyar államfő július 4-e alkalmából Barack Obamának küldött táviratában csak néhány szót kellett kicserélnünk, hogy néhány percig újra szocializmus „boldog” éveiben érezhessük magunkat.

Az eredeti változat

Magyarország kész minden téren tovább mélyíteni kölcsönösen előnyös partneri viszonyát az Egyesült Államokkal – írta Áder János magyar köztársasági elnök az amerikai függetlenség napja alkalmából Barack Obama elnöknek küldött táviratában. A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható angol nyelvű táviratban Áder János szívélyes üdvözletét fejezte ki az amerikai elnöknek és az amerikai népnek július 4. alkalmából. A köztársasági elnök arról biztosította Barack Obamát, hogy az amerikai nép mindig számíthat Magyarországra, ha meg kell védeni közös értékeiket és szembe kell nézni korunk új kihívásaival. Áder János hangsúlyozta, a magyarokat és az amerikaiakat régi barátság köti össze, országaik közeli szövetségesek, és a transzatlanti együttműködés további megerősítésében érdekeltek. Hozzátette, Magyarország és az Egyesült Államok sokat nyerhet a kétoldalú kereskedelem bővítésével és az üzleti kapcsolatok erősítésével. Áder János táviratában megjegyezte, az amerikai függetlenségi nyilatkozat elfogadása óta világszerte “jelzőfénnyé” vált a szabadságszerető emberek számára, azok az elvek pedig, amelyekért az amerikai hazafiak a függetlenségi háborúban harcoltak, egyetemes és nagy becsben tartott kinccsé váltak “mindannyiunk számára, akik szabad és demokratikus társadalomban akarunk élni”. A köztársasági elnök azt írta, a magyar emberek nagyra becsülik az amerikaiaknak a szabadság, a szabad gondolkodás és a szólásszabadság iránti elkötelezettségét, valamint az Egyesült Államok kulcsfontosságú szerepét a zsarnokság, az elnyomás és a diktatúra elleni küzdelemben. Az államfő megemlítette az amerikaiaknak a béke és biztonság védelméhez, az erőszakos szélsőségesség elleni küzdelemhez tett elengedhetetlen hozzájárulását is. Áder János emellett üdvözölte az Egyesült Államoknak a fenntartható fejlődés előre vitelében és az éghajlatváltozás csökkentésében vállalt vezető szerepét.

Alfahír által újratöltött változat

Magyarország kész minden téren tovább mélyíteni kölcsönösen előnyös partneri viszonyát a Szovjetunióval – írta Kádár János, az MSZMP főtitkára a nagy októberi szocialista forradalom évfordulója alkalmából Leonyid Iljics Brezsnyev pártfőtitkárnak küldött táviratában. A Magyar Szocialista Munkáspárt sajtóirodája által kiadott közleményében olvasható orosz nyelvű táviratban Kádár János szívélyes üdvözletét fejezte ki a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkárának és a szovjet népnek november 7. alkalmából. Az MSZMP főtitkára arról biztosította Leonyid Iljics Brezsnyevet, hogy a szovjet nép mindig számíthat Magyarországra, ha meg kell védeni közös értékeiket és szembe kell nézni korunk új kihívásaival. Kádár János hangsúlyozta, a magyarokat és a szovjeteket régi barátság köti össze, országaik közeli szövetségesek, és a szocialista béketábor további megerősítésében érdekeltek. Hozzátette, Magyarország és a Szovjetunió sokat nyerhet a kétoldalú kereskedelem bővítésével és az üzleti kapcsolatok erősítésével. Kádár János táviratában megjegyezte, a nagy októberi szocialista forradalom világszerte „jelzőfénnyé” vált a szabadságszerető emberek számára, azok az elvek pedig, amelyekért a szovjet hazafiak harcoltak a Téli Palotánál, egyetemes és nagy becsben tartott kinccsé váltak „mindannyiunk számára, akik szabad és demokratikus társadalomban akarunk élni”. A pártfőtitkár azt írta, a magyar emberek nagyra becsülik a szovjeteknek a szabadság, a szabad gondolkodás és a szólásszabadság iránti elkötelezettségét, valamint a Szovjetunió kulcsfontosságú szerepét a zsarnokság, az elnyomás és a diktatúra elleni küzdelemben. Az MSZMP első embere megemlítette a szovjeteknek a béke és biztonság védelméhez, az erőszakos szélsőségesség elleni küzdelemhez tett elengedhetetlen hozzájárulását is. Kádár János emellett üdvözölte a Szovjetuniónak a fenntartható fejlődés előre vitelében és az éghajlatváltozás csökkentésében vállalt vezető szerepét.

Balczó Mátyás - Bar!kád hetilap