Kegyelmet adott az egyiptomi elnök a ramadán előtt

Abdel-Fattáh esz-Szíszi az erről szóló elnöki rendeletét egy nappal a ramadán szent hónapjának csütörtöki kezdete előtt tették közzé az egyiptomi fővárosban. Helyi híradások szerint az államfő utasította a belügyminisztériumot, hogy a szabadon bocsátott fiataloknak már a ramadán első napját is családtagjaik körében kell tölteniük.

Szíszi kormányzását számos hazai és külföldi emberi jogi aktivista bírálja a szabadságjogok eltiprásáért. Az országban 2013 végén elfogadott tüntetésellenes törvény alapján számos olyan fiatal aktivistát is bebörtönöztek, akik részt vettek először a Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök, majd az iszlamista Muzulmán Testvériség mozgalom soraiból kikerülő Mohamed Murszi politikája ellen tartott tömegmegmozdulásokon. Szíszi hatalomra kerülése előtt épp ezek a tiltakozások "készítették elő a talajt".

A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a szerdán amnesztiában részesítettek listáján nem szerepelnek olyan, jól ismert egyiptomi aktivisták, mint az Április 6 Ifjúsági Mozgalom alapítója, Ahmed Maher, a liberálisként számon tartott Ahmed Doma és Alaa Abdel-Fattah, vagy Mahinur al-Maszri jogásznő.

A Szíszi által 2013 júliusában hadseregparancsnokként végrehajtott hatalomváltás óta a biztonsági erők széles körben lecsaptak mindenfajta ellenzéki erőre, de különösen az azóta betiltott Muzulmán Testvériség mozgalomra. Az egyiptomi bíróságokon jelenleg zajlanak a Murszi több ezer támogatója ellen indított tömeges büntetőperek. A volt iszlamista elnököt, több mint száz követőjével együtt a napokban ítélték végrehajtható halálbüntetésre, ami ellen több nyugati ország is tiltakozott.