Két díjat kapott a magyar film Karlovy Vary-ban

Idén is kedvenc lett egy magyar film Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján.

Tegnap ért véget Karlovy Varyban, a cseh fürdővárosban Közép-Európa legrangosabb filmfesztiválja. A több mint egy hétig tartó seregszemlén a régió friss filmjei négy kategóriában versenyeztek, és további kilenc szekció keretében vetítettek filmeket a versenyprogramon kívül. Horváth Lili első nagyjátékfilmje, A szerdai gyerek a régió pályakezdőinek rendezéseit felvonultató „East of the West” (magyarra fordítva: A nyugat kelete) elnevezésű versenyprogramban versenyzett – és meg is nyerte. Sőt, ezen kívül a FEDEORA zsűri díját is megkapta (megosztva). A kategória díjáról nemzetközi zsűri döntött, melynek soraiban Gaby Babic a wiesbadeni filmfesztivál igazgatója, Alexis Grivas görög újságíró, fesztiválszervező, Tomas Lunak Európai Filmakadémia díjas cseh filmrendező, Ivan I. Tverdovsky orosz filmrendező és Olena Yershova ukrán filmproducer foglalt helyet. A FEDEORA zsűri pedig független filmkritikusokból áll – díjaikat még a fesztivál hivatalos díjainak átadását megelőzően, szombat délután osztották ki.
 
 
Horváth Lili mindkét díjat személyesen vette át Karlovy Varyban, és így nyilatkozott: „A közönség szeretetét a bemutató óta folyamatosan lehetett érezni. Nagyon sokan gratuláltak ismeretlenül nekünk, megállították az utcán a főszereplő Vecsei Kingát, Fehér Károly producert, vagy engem, hogy elmondják, mennyire megérintette őket a filmünk. Az, hogy mi kaptuk ezt a nagyon komoly díjat, mégis teljesen váratlanul ért, minden várakozásunkat felülmúlja. És emellett még a külföldi kritikusok elismerését is megkaptuk - ez több, mint megtisztelő. Nagyon fontos visszajelzés, különösen azért, mert a stábból sokunknak a Szerdai gyerek volt az első nagyjátékfilmje.”
 
 
Horváth Lili a Szerdai gyerek-ben is a felnőtté válás témájával foglalkozik, akárcsak korábbi díjnyertes rövidfilmjeiben: A Napszúrás című filmjét 2008-ben a Wiesbaden goEast-en díjazták - ugyanez a stáb kapta az elismerést, tehát a rendezőnő mellett Maly Róbert operatőr és Henning Kamm producer. 2009-ben pedig megnyerte a Sleepwalkers diák- és rövidfilmfesztivált Tallinnban. Vakáció című 2006-os munkáját a 2007-es Filmszemlén díjazták elismerő oklevéllel. 
 
A szerdai gyerek hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja: felelőtlen kamaszlány, ugyanakkor egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontásra való hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik.
A film főszereplője a MOME hallgatója, Vecsei Kinga, és számos további amatőrszínész kapott jelentős szerepet a filmben. Az amatőrök mellett ugyanakkor ismert színészek is feltűnnek: Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa. A Filmalap 205 millió forintos gyártási támogatásával magyar-német koprodukcióban készült film operatőre Maly Róbert, zeneszerzője Presser Gábor, producere Fehér Károly, koproducerei Henning Kamm és Pataki Ági.
 
Bővebb információ a fesztivál hivatalos honlapján és a film Facebook-oldalán érhető el.