Két keréken a Selyemúton - Motoros túra Kínába

A ma délelőtt hivatalos rajton Guo Xiaoguang, a Kínai Nagykövetség kulturális tanácsosa, valamint Ujvári Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína Főosztályának osztályvezetője méltatta két ország kapcsolatait, továbbá mindketten kifejezték reményüket, hogy a közös utazás tovább élénkíti azokat. Kiemelték: a magyar kormány keleti nyitás politikája és a kínai kormány által meghirdetett „Egy Övezet, Egy Út” stratégia komoly potenciált hordoznak a jövőre nézve.

Szimbolikus utazás

A magyar és kínai utazó közös felfedező útja a két ország barátságát és közös törekvéseit hivatott jelképezni. Dr. Gbúr Ádám kínai nyelvet oktat a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Kelet Nyelvek kínai szekciójának vezetője, a kínai kultúra és a kínai-magyar barátság pártolója. Tizenöt éve foglalkozik a távoli ország kultúrájával, doktori fokozatát is ott szerezte az európai és kínai gondolkodástörténet összehasonlításából.

Li Yude Magyarországon élő kínai üzletember, a Magyarországi Pekingiek Egyesületének alapítója. A Tianjin Műszaki Egyetem művészeti tervező szakán végzett, és vállalkozásai révén nagy tapasztalatra tett szert a reklám és a média világában, továbbá kiváló viszonyt ápol a kínai tartományi szintű állami szervezetekkel. A projektben történő részvétele garancia a különböző kínai gazdasági és kulturális intézmények vezetőivel történő kapcsolatteremtésre.

Harmincezer kilométer a nyeregben

A két motoros közel három hónap alatt járja be a fogalommá vált útvonalat. Magyarországról indulva tíz országon át jutnak Kínába, majd a visszafelé vezető, rövidebb úton újabb öt államon keresztül érkeznek haza Budapestre. Az utazás során számos város politikai, gazdasági és kulturális intézményeinek vezetőivel találkoznak. Az előzetes egyeztetések alapján Belgrád, Szófia, Isztambul, Tbiliszi, Baku és Teherán nagykövete is fogadja őket.

Útközben ellátogatnak a délkelet-kínai Ningbo városába, ahol június 8. és 12. között kerül sor a Kína–Közép-Kelet-Európa Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Expóra. Az eseményen módjuk nyílik találkozni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki hazánkat képviseli a 2014 óta évente megrendezett kiállításon.

Az első lépés

A szervezők szándéka szerint az idei motoros túra hagyományt teremt majd, és hamarosan a világ minden tájáról érkező motorosok vághatnak neki a korábban külföldiek elől elzárt vidékeknek. A szervezett utakra idén novembertől lehet jelentkezni, az első csoportok várhatóan 2017 tavaszán indulhatnak.

A túra állomásairól, a motorosok élményeiről, tapasztalatairól szóló beszámolókat az érdeklődők folyamatosan nyomon követhetik az expedíció Facebook-oldalán.