Keveslik pénzüket a szószólók

Bár csak 2014-től létezik ez a poszt, a nemzetiségi szószólók máris elégedetlenek: a független képviselőket megillető működési és ellátási juttatásokat szeretnének.

A magyarországi nemzetiségek bizottsága szerdán nyújtotta be a parlamentnek az erre vonatkozó javaslatát. A szószólók arra hivatkoznak, hogy az országgyűlési törvényben megteremtették a főállású képviselőséget és – az országgyűlési képviselőkkel egyező – szigorú összeférhetetlenségi szabályokat alkalmaznak. Emellett speciálisan rájuk vonatkozó szabály, hogy nem lehetnek elnöke vagy tagja nemzetiségi önkormányzatnak.
 
Az indítvány a javadalmazási szabályokat kívánja közelíteni az országgyűlési képviselőkéhez, megítélésük szerint ugyanis tevékenységük megfelelő színvonalú ellátásához, a munkájukkal járó protokolláris, kiutazási és utazási, kapcsolattartási kötelezettségek, a szakértők szakmai munkájának megfelelő színvonala és az irodák megfelelő működtetése indokolja, hogy számukra is biztosítsák a törvényben meghatározott, képviselőket megillető ellátási és működési keretet.

Bruttó 748 ezer forint és juttatások

Tekintettel arra, hogy a szószólók függetlenek, a képviselőcsoport-alakításhoz fűződő költségek nem illetik meg őket, azonban méltányosnak tartanák, hogy a független képviselőket megillető juttatásokban részesüljenek – írták az előterjesztésben.
 
A szószólókat jelenleg havi bruttó 747 ezer 878 forint alapilletmény illeti meg, egyebek mellett üzemanyagkártyát, telefont és laptopot kapnak, s külön költségkerete van a nemzetiségeket képviselő bizottságnak.