Kicsit demokratikus, kicsit terrorisztikus. Ilyen a szíriai ellenzéki kerekasztal

Egy asztalhoz ült Aszad mérsékelt ellenzéke és különféle terroristaszervezetek szövetségesei, majd nagy dirrel-durral kivonultak az al-Kaida partnerei.

A bejelentésre annak a konferenciának a másnapján került sor, amire a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával szembeni ellenzéki és felkelőcsoportok kaptak meghívást, köztük az Északnyugat-Szíriában jelentős befolyással bíró Ahrar as-Sam is, amely

esetenként az al-Kaida szíriai szárnyával, az an-Nuszra Fronttal is együttműködik a "Hódítás hadserege" nevű iszlamista koalíció keretében.

A milícia kifogásolta, hogy a "forradalmi csoportok" nem kaptak elég beleszólási lehetőséget a tárgyalások menetébe, a Demokratikus Változás Nemzeti Koordinációs Bizottság (NCC) azonban igen, amit a terroristaszövetségesek egyenesen Aszad engedélyezett ellenzékének bélyeztek. Az iszlamista szélsőségesek nehezményezték azt is, hogy az egyébként felekezetileg, etnikailag sokszínű szíriai nép muszlim identitása nem került kellő kihangsúlyozsára.

A legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezet, a sajátos módon isztambuli székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) egyik küldöttjének beszámolója szerint azonban a többieknek legalább sikerült megállapodni az átmenet alapelveiben. Fenntartották annak az elvnek az érvényességét, hogy az újjászülető szíriai állam világi és pluralista legyen: nem tennének hátrányos megkülönböztetést vallási, felekezeti, vagy etnikai alapon, külön kiemelték, hogy a nők is a szíriai nép részesei.

A rijádi tanácskozók ezenfelül ragaszkodtak Szíria területi egységéhez, ami rossz hír a kurdoknak illetve a külföldi csapatok kivonásához és az államszerkezet megőrzéséhez.

"Némely, az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló csoport is részt vesz a megbeszéléseken. (...). Ezek a terrorista csoportok nem dönthetnek Szíria jövőjéről".

- jelentette ki az iráni külügyminiszter-helyettes.