Kijózanító pofonra számíthatnak a demokraták, szavaz az elektori kollégium

Helyi idő szerint hétfőn adja le szavazatát az elektori kollégium 538 tagja az új elnökre az Egyesült Államokban.

Az elektorok voksolása az egyes szövetségi államokban és Washington DC-ben általában formalitás, hiszen az elnökválasztás végeredménye már a november 8-i szavazás után kiderült. A republikánus Donald Trump az elektori szavazatok egyértelmű többségére - 30 szövetségi államban összesen 306 elektori voksra - tett szert az elnökválasztás eredménye alapján. Érdekesség, hogy demokrata párti ellenfele, Hillary Clinton viszont megszerezte a választópolgárok által leadott összes szavazat többségét.

Kissinger: Trump a történelem egy jelentős elnöke lehet

Kissinger szerint Trump egy olyan jelenség, amit még nem láttak a külföldi országok, ezért sokkoló élmény a számukra, hogy ő lép hivatalba, ugyanakkor rendkívüli lehetőség is. A volt amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy Barack Obama amerikai elnök hatalmi vákuumot teremtett, és kivonta az Egyesült Államokat a nemzetközi politikából.

Trump várhatóan el is nyeri majd az elektorok voksának többségét, de az elektori kollégium szavazását idén mégis a szokásosnál nagyobb figyelem övezi, miután több elektort is nyomásgyakorlással próbáltak meggyőzni, hogy menjenek szembe az államukban a novemberi elnökválasztáson született eredménnyel, és ne Trumpra szavazzanak. Feszültséget okoztak a demokratapárti sajtó által sugallmazott hírek is, amelyek szerint Oroszország - kifejezetten Donald Trump érdekében - hackertámadásokkal próbált beavatkozni az elnökválasztás folyamatába.

A Clinton-párti demokraták összeesküvés-elmélete: elcsalták az amerikai elnökválasztást

A szabadság és demokrácia földjén még mindig nem hajlandóak elfogadni a Clinton-párti demokraták, hogy Donald Trump nyerte meg az amerikai elnökválasztást. Országszerte tüntetéseket szerveznek a hisztérizált választók, fenyegetőznek és egyre-másra gyártják az elméleteket, hogyan is lehetne mégis Hillary Clintont kihozni győztesnek.

A novemberi választást követő hetekben az emberek több elektort e-mailekkel és telefonhívásokkal zaklattak, és azt követelték tőlük, hogy ne Trumpra szavazzanak. Csaknem ötmillióan írták alá azt az internetes petíciót, amelynek célja, hogy megakadályozzák Donald Trump hivatalba lépését.

"Felszólítjuk a 'lelkiismeretes elektorokat', hogy védjék meg az alkotmányt Donald Trumptól, és támogassák a leadott szavazatok szerinti győztest"

- olvasható a petícióban.

Nincs nyoma azonban az amerikai elnökválasztás eredményének megváltoztatásához elegendő erejű lázadásnak. Ha esetleg egy-egy elektor enged is a nyomásnak és Clintonra szavaz, Trump kétségkívül úgy is könnyedén megszerzi a többséghez szükséges 270 elektori szavazatot.