Kilencből nyolc – Wyoming is szembeszállt a nemzetközi nagytőkével

Következik NYC, a nemzetközi nagytőke fellegvára.

Sanders a voksok 56 százalékát kapta, míg Hillary Clintonra a maradék 44 százalék szavazott.

Bernie Sanders a legutóbbi kilenc előválasztásból nyolcat megnyert. Wyomingban mindössze 14 demokrata jelölőküldött voksa dőlt el, és Sanders győzelmével nem szerezte meg mindnek a támogatását, a voksok arányosan oszlanak meg közte és Hillary Clinton között. Miután ebből az államból érkezik a legkevesebb demokrata küldött a párt elnökjelöltállító konvenciójára, így Sanders győzelmével csak kicsit került közelebb a tetemes előnnyel bíró Hillary Clintonhoz.

Emlékeztetőül:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=QUH2oNkx-eU]

A Demokrata Párt jelöltségének elnyeréséhez 2383 delegátus támogatására lesz szükség. Clinton eddigi győzelmeivel 1286 jelölt támogatását tudhatja a magáénak. Sanders 1037 delegált voksára számíthat eddig. Az egykori külügyminiszter 18, ellenlábasa 16 előválasztáson tudott eddig győzedelmeskedni.

Mindkét jelölt szombaton már New Yorkban kampányolt. Ott április 19-én tartják az előválasztást, és 291 küldött támogatásának sorsa dőlhet el. Clinton hazai pályának tekinti az államot, amelyet szenátorként is képviselt, s kampányközpontja is Brooklynban van. Sanders emlékeztetett: Brooklynban született és nőtt fel. A felmérések a korábbi külügyminiszter és first lady mintegy 10 százalékos előnyét mutatják.

A választást azonban nagyban befolyásolhatja a városban élő nagyszámú afroamerikai közösség, amely számára a Clinton házaspár még mindig rendkívül népszerű.

Előzetes:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=6PHOeXIPNZE]

A New York-i előválasztás előtt azonban fontos szerephez juthat a Clinton panamai érintettsége, ugyanis a kampányfőnökének cége képvisel az Egyesült Államokban több orosz offshore-bankot is.

Hillary Clinton egyébként nem szerepel a panamai listán, ám vetélytársa, Bernie Sanders már rámutatott, annak idején - George W. Bush elnöksége alatt – Clinton támogatta a Panamával, Kolumbiával és Dél-Koreával megkötött szabadkereskedelmi egyezményt, amelynek veszélyeire Sanders már akkor felhívta a figyelmet. A vermonti szenátor ellenezte és ellenzi ezt az egyezményt, mert meggyőződése szerint nagyon erősen korlátozza a kormány lehetőségeit a törvénytelen pénzügyi akciók ellenőrzésére.