Kipukkadt a lakáspiaci buborék?

Novemberben 7%-al volt alacsonyabb a forgalom az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest.

Az év második felében 10 ezer körüli szinten stagnál az országszerte, havonta megvalósult ingatlan adás-vételek száma. Az aktuális novemberi adat 7%-kal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti azonos időszaknál, de hasonló mértékben múlja alul a két évvel ezelőtti szintet is. A novemberi mélypont az utóbbi években 2012-ben volt, amikor a tranzakciók száma alig haladta meg a 6 ezret – derült ki a Duna House lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Csökkenő kereslet

A Duna House becslése szerint az idei év első 11 hónapjában közel 120 ezer ingatlan cserélt gazdát, amely a 2015-ös adathoz viszonyítva 4%-kal kevesebb forgalmat jelent. Az elmaradás hátterében az újlakáspiac felfutása állhat, hiszen ezen lakások vásárlói túlnyomó többségében előszerződést kötnek, így egyelőre nem láthatók a statisztikákban. Az éveleji esést követő enyhe emelkedés átmenetinek bizonyult a keresletben. A Keresleti Index a múlthavi 3 pontos csökkenést követően újabb 4 ponttal lett kevesebb, és 74 ponttal az idei második legalacsonyabb értékét mutatta.

Egekben az árak

Novemberben a panellakásokat Nyugat-Magyarországon 196 ezer-, keleten 161 ezer Forintos átlag négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezt a típust Pesten 297, Budán 336 ezerért vették. A téglaépítésűért az ország keleti oldalán 212, nyugaton 205 ezret adtak ki a vevők. Budapesten a Belvárosban ezt a típust 618 ezres átlagáron vásárolták, Budán 546 ezer, a pesti oldalon pedig 376 ezer volt a négyzetméterenkénti átlag.

Továbbra is fej fej mellett a népszerűségi listán a XIII. és XIV. kerületek a fővárosban vásárolni szándékozók között. Mindkét lokációt az érdeklődők több mint 18%-a bejelölte lehetséges célpontjának. Ezeket követi a Belváros VI. és VII. kerületei 16% körüli értéken, de a szomszédos V. és VIII. kerületek sem maradnak le sokkal a 12%-os szinttel. Budán a XI. kerület a legnépszerűbb, illetve mögötte a II.

Novemberben ismét a befektetési céllal vásárlók tették ki a vevői oldal zömét Budapesten. Arányuk 44% volt a piacon, és átlag 28 millió Forint közelében költöttek ingatlanokra. A második legnagyobb vevőcsoport, a vásárlások több mint egyötödében az első lakásukra beruházóké, akik ingatlanonként átlag 18 milliót szántak. Vidéken három, nagyjából egyforma arányú vevőkör tette ki a vásárlások háromnegyedét. A befektetők 13, nagyobba költözők 21 és elsőlakás vásárlók 12 millió Forintos átlagos költéssel.

Vidéken az idei és a tavaly novemberi tranzakciós adatok összehasonlításából látszik, hogy míg tavaly az adásvételek csupán 7%-a zajlott a 250 ezer Ft feletti négyzetméter ársávban, addig idén ugyanitt már 23% az arány. Ugyanitt továbbra is a 40-60 m2 közötti méretkategória a legkedveltebb, amelyet a vevők 37%-a preferál. A főváros budai oldalán már árnyaltabb a kép, mert ugyan a 300-400 ezer Ft közötti m2 ársávban emelkedett az arány 20-ról 34%-ra, de az e fölötti csökkent 59-ról 49-re. Ez nem trendre utaló jel, csupán annyit jelent, hogy az idei novemberben a vásárlói fókusz az „olcsóbbak” felé mozdult. Pesten a szokásos kép látszik, itt már 400 ezer Ft/m2 fölött látható az ugrás: 19%-ról 37%-ra.