Kiskorúakat túlóráztattak éjszakába nyúlóan Orbánék zánkai táborában

Kiskorúakat túlóráztattak éjszakába nyúlóan Orbánék zánkai táborában

Esetenként másfél-két órával többet kellett dolgozniuk, néha éjfélig. A beosztottjait lekezelő főnökasszony két-három órás túlórával büntette a késéseket. A jelenléti ívet meghamisították, hogy ne derüljön fény a szabálytalanságokra.

Az Erzsébet-táborokat 2012-ben hozta létre a Orbán-kormány, és azóta propagandájuk rendszeresen hivatkozik rá, mint a fideszes családpolitika nagy találmányára. Azt már nem szokták annyira hirdetni, hogy a táborok építését Mészáros Lőrinc érdekeltségei konzorciumban végezték tízmilliárdokért, illetve azt sem, hogy a kormányközeli Valton-Security látja el az őrző-védő szolgálatot. Erzsébet Gyermektáborok Kft. 2022-ben 4,4 milliárdos árbevételt realizált. Ehhez a volumenhez már igen sok, szám szerint 169 alkalmazottat foglalkoztatnak. Nyáron a tábor boltjában, a fagylaltozójában és éttermében idénymunkában fiatalokat is dolgoztatnak. Ebből lett a probléma.

Idén a zánkai táborban dolgozó 16-17 éves fiataloknak néha 10-11 órát kellett dolgozniuk, ráadásul éjszakába nyúlóan

– számolt be a Népszava.

Ez kiskorúakról lévén szól természetesen szabálytalan. Arra azért odafigyeltek, hogy rendesen le legyen papírozva a dolog: a jelenléti ív nem tükrözte a valós beosztást állították a lapnak nyilatkozó érintettek. Az alapítványt is megkeresték, de az elhárította a kérdéseket.

A Népszavát megkereső 16-17 évesek részletesen meséltek a nyáron történtekről:

A délutáni műszak 13.40 perckor kezdődött és 22.00 óráig tartott, ám a boltfeltöltést-takarítást ezt követően kellett elvégeznünk, vagyis esetenként 1,5-2 órával tovább dolgoztunk

– mesélte egyikük.

Egy másik diákmunkást 20 perc késésért 2,5 óra túlórával büntette cseppet sem kedves főnökasszonya:

Egyszer délutánra kellett cserélnem egy műszakot, és miután éjjel fél tizenkettőkor végeztem, másnap elaludtam. Késtem húsz percet, és ezért 2,5 órát kellett túlóráznom. Tíz és fél órát dolgoztam aznap és az előző nap is.

Ekkor a üzemeltetésvezetőhöz fordult, aki a részlegvezetőhöz irányította, de vele nem tudott szót érteni. Ahogy fogalmazott: Nem egy bájos asszony, agyára ment a hatalom. Szeret kedveskedni a fölötte állókkal, de nagyon meg tudja alázni azokat, akik alatta vannak.

A panasz után későbbre tették a délutáni munkakezdést, de eltanácsolták a panaszt tevő fiatalt.

Korábban az volt a gyakorlat, hogy volt egy beosztás, ami alapján dolgoztak, de a jelenléti ívet úgy kellett kitölteniük, hogy legális legyen. Később lerövidítették a munkaidőt, de ettől kezdve pikkelt a panszt tevő fiatalra a részlegvezető.

Miután a panaszom után két hétig nem szólt hozzám, lényegében felmondatott velem. Azt mondta, menjek vissza jövőre, ha érettebb leszek – mesélte.

(Címlapkép: A Zánkai Erzsébet-tábor főépülete. MTI/Katona Tibor)