Kommunista terror Isztambulban

Egy kommunista csoport fegyveresei túszul ejtettek kedden Isztambul egyik bíróságán egy ügyészt.

A túszejtés a Caglayan igazságügyi palota egyik termében történt, sajtóértesülések szerint az akció során lövések dördültek el. Egy tisztségviselő szerint a bíróság épületébe különleges erőket küldtek.

Az egyik török televízió Facebook oldalára olyan fotókat is feltöltöttek, amelyen az egyik kommunista pisztoly tart az ügyész fejéhez.

 

TURKEY COURTHOUSE HOSTAGE: Gunmen stormed the Istanbul courthouse office of the prosecutor in the case of Berkin Elvan...

Posted by FB Newswire on 2015. március 31.

 

A kommunista Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) azt követeli, hogy a fiatalembert megsebesítő rendőr a nyilvánosság előtt, a televízióban tegyen vallomást, illetve a tüntetők ellen emelt vádakat pedig ejtsék.

A Hürriyet című török napilap honlapján azt jelentette, hogy tárgyalás kezdődött a túszejtők és a rendőrség között. Az Egyesült Államok, az Európai Unió (EU) és Törökország terrorszervezetként tartja számon a DHKP-C-t. A csoport számlájára írják az amerikai nagykövetség ellen 2013-ban elkövetett öngyilkos merényletet. 2001-ben két rendőr és egy ausztrál turista vesztette életét Isztambul központjában, a DHKP-C által elkövetett támadásban.

Országos áramkimaradás Törökországban

Eközben Törökország területének jelentős részén, így Ankara és Isztambul városában is áramkimaradás történt kedden. Az ország 81 tartományából 40-ben volt kisebb-nagyobb áramszünet helyi idő szerint délelőtt - közölte az NTV török tévécsatorna. Isztambulban délelőtt leállt a metró és a villamosforgalom, de kora délutánra a két nagyvárosban részlegesen visszaállt az áramellátás. A 15 milliós Isztambulban órákon keresztül nem működtek a közlekedési lámpák, hatalmas forgalmi káoszt okozva. Sokan kannákkal álltak sorban a benzinkutakon, hogy üzemanyagot vegyenek áramgenerátoraikba.

Országszerte több gyárban is leállt a termelés, de a főbb repülőterek és az olajfinomítók rendesen üzemeltek. A hatóságok szerint vélhetően áramvezetékek meghibásodása okozta a legalább 15 éve példa nélküli áramkimaradást.

Nem zárták ki a terrortámadás lehetőségét sem

Ugyanakkor Ahmet Davutoglu miniszterelnök közölte, hogy minden lehetséges okot vizsgálnak. Taner Yildiz energiaügyi miniszter pedig úgy nyilatkozott, egyelőre nem zárják ki azt sem, hogy terrorcselekmény vagy egy kibertámadás lehet a történtek mögött.