Komoly siker a glifozát-háborúban: 24 engedélyt vontak vissza hazánkban

A multik óriásit bukhatnak: lehet, hogy az összes engedélyt visszavonják.

A hivatal szerdai közleménye szerint a változásra azért volt szükség, mert az Európai Bizottság "nemkívánatos összetevőnek" minősítette e termékek egyik segédanyagát, a polietoxilált faggyúamint.

A hivatal a közleményben utal arra, hogy a többi glifozát tartalmú készítményről 2017 második felében születhet döntés, és nem kizárt, hogy előírják az összes glifozátot tartalmazó termék visszavonását.

Rákkeltő-e vagy?

Mint ismert, az Európai Unióban azután tört ki vita a glifozáthatóanyag-tartalmú növényvédő szerek körül, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretein belül működő Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) A2, azaz az "emberben feltehetőleg rákkeltő" kategóriába sorolta a rendkívül széles körben használt glifozátot, míg az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) nem tartotta indokoltnak a vegyszer „emberi karcinogénként” való besorolását. Csak Magyarországon 2015-ben 1400 tonna ilyen terméket hoztak kereskedelmi forgalomba.

A kérdés azonban túlmutat önmagán: a vélhetően rákkeltő glifozát forgalmazásának erőltetése mögött olyan multinacionális agrárkémiai vállalatok állnak, mint amilyen a Monsanto is - ugyanis olyan génkezelt növényeket forgalmaznak, amelyek egészen véletlenül ellenállnak ennek a gyomirtónak, tovább erősítve a monopolhelyzetüket. Sajnálatos módon, az Orbán-kormányzat több alkalommal is kiállt ezen üzleti érdekek mellett.

Ugyanakkor minél előbb felismerjük, hogy a vegyszereken és birtokkoncentráción alapuló iparszerű mezőgazdaság fenntarthatatlan, annál több esélyünk lesz, hogy megússzuk a XXI. század legnagyobb kihívását, az élelmezési válságot.

Persze, ehhez ennek feltétele, hogy ne a multik zsebében lévő politikusokat válaszunk döntési pozícióba. Igaz, a történet másik olvasata, hogy ezt az eredményt is civilek érték el, szóval van mód a változás kikényszerítésére.

Az Alfahír nyomon követte a glifozát-háborút, KATTINTSON IDE a cikkeinkért.