Kötelező és a szülők fizetik: Sok száz iskolással nézették meg Rákay Philip filmjét

Kötelező és a szülők fizetik: Sok száz iskolással nézették meg Rákay Philip filmjét

Hiába ígérte Rákay Philip, hogy nem fogják kirendelni az iskolásokat, hogy megnézzék a 6 milliárd forintunkból készült kurzusfilmjét, a Gyurcsány-filmhez hasonlóan ezt is sok gyereknek kötelező lesz megnéznie.

„Ugye nem lesz kötelező elmenni rá az iskolásoknak?” – kérdezte naivan a Nők lapja Café újságírója még február végén Rákay Philiptől, a 6 milliárd forintnyi állami pénzből készült Most vagy soha! című film alkotójától. A NER-kedvenc propagandista és immár filmes akkor azt ígérte, nem lesz központilag előírt vetítés:

„Mi ilyesmit biztosan nem szervezünk” – mondta, hozzátéve, hogy ha egy tanár mégis úgy gondolja, hogy a film illene a tantervbe és elviszi az osztályát, örülni fognak. Hangsúlyozta:

Nagy baj lenne, ha a Most vagy soha! nézettségi adatai azon múlnának, hány busznyi diák ment el rá.

A filmet közvetlenül a nemzeti ünnep előtt, március 14-én csütörtökön mutatták be, de már ezen a napon sok diákcsoportot elvittek rá a moziba. A 444 összegyűjtötte a tudomására jutott eseteket.

A program kötelező volt, az 1500-2000 forintos mozijegyet pedig a gyerekeknek vagy a szüleiknek kellett kifizetniük.

Korábban a 2022-es választásra készült „ElkXrtuk” című, gyurcsányozós kurzusfilmet kellett megnéznie több ezer iskolásnak. Volt, hogy buszokkal szállították őket a mozihoz.

A 444 tucatnyi esetről számolt be, de olvasóik folyamatosan küldik nekik az újabb beszámolókat. Volt, ahol "fakultatív" volt a mozizás, de a legtöbb helyen kötelezően előírták.

⚫ A Westendben egy budapesti alapítványi technikum diákjaival futottak össze, akik azt mondták, igazolatlan hiányzás jár érte, ha valaki nem akarja megnézni a kurzusfilmet.

⚫ A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumból tanáraik vitték kötelező jelleggel moziba a gyerekeket. Két-három tanórájuk maradt el Rákay filmje miatt. A lap kérdésére a tanárok azt mondták, nem felsőbb utasításra vitték el a diákokat, hanem önszorgalomból. Szerintük teljesen normális, hogy a gyerekek szülei fizet a különprogramot, még ha kötelező is.

⚫ A Magyar Hajózási Technikumból is visznek délután diákokat a Duna pláza mozijába. A tanárokat kész helyzet elé állították: megmondták, hogy menni kell. Viszont azt, hogy ez tanítási időn kívüli program lesz, csak tegnap tudták meg.

⚫ Az Aréna plázában mozizó diákokkal beszélt a 444 riportere. Nekik fakultatív mozizás van, az 1500 forintos jegyet maguk fizették. A lap tudósítója egy általános iskolai csoporttal is találkozott, akik Sülysápról jöttek. Nem volt kötelező a részvétel, de 2500 forintba került. A tanáruk szerint nem baj, ha máshol kötelezővé teszik a filmet, de szerinte is túl hosszú.

⚫ A Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumban a március 15-i ünnepséget váltják ki a kötelező filmnézéssel. A 2000 forintos mozijegyeket itt is a szülők fizetik. Mivel ez az ünnepség, ezért a gyerekeknek ünneplőruhában kell ülni a sötét moziteremben.

Kötelező az ünnepi viselet és, aki eszik a film közben, az osztályfőnökit kap.

⚫ A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban szintén kötelező megnézni Rákay Philip filmjét.

⚫ Nagykanizsán a Batthyány Lajos Gimnázium 4. és 8. osztályos tanulóinak kötelező volt a Most vagy soha! című film megnézése. Iskolaidőben mentek, tanórák helyett, két turnusban. A gyerekeknek emiatt már 7:10-re be kellett menniük. A mozizást osztálypénzből fizették.

⚫ A budapesti Tandem Gimnáziumban kötelező volt megnézni a filmet. Három tanóra maradt el miatta, a fejenként 2500 forintot a családok fizették.

⚫ A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum egy diákja arról számolt be, hogy nekik is kötelező volt a film megnézése. 7:45-re kellett érkezni a Sugár Mozihoz. Összességében 800 diákot vezényeltek oda több turnusban.

A lányom 5. osztályos tanuló, kötelezően el kellett mennie megnézni a mai napon a Rákay-féle filmet. Hazaérve elmesélte, hogy nagyon akciódús volt, folyamatosan kergetőztek és lőttek, hullottak az emberek benne

– írta egy szülő, aki szerint nem feltétlenül kellene ilyen filmeket mutatni 10-11 éves gyerekeknek.

⚫ A XXII. kerületi Rózsakerti Demjén István Református Gimnáziumban szintén kötelező volt a gyerekeknek megnézni a fideszes kurzusfilmet. Kötelező volt az ünneplő és a kokárda, a belépőt pedig a szülők fizették.

A gyerek szerint közepesen volt szar

– írta egy érintett szülő.

(Címlapkép: Most vagy soha!/facebook)