Közpénzek zuhataga ömlik a NER „civil” szervezeteire

Közpénzek zuhataga ömlik a NER „civil” szervezeteire

Az (ál)civilek támogatására szánt összeget is kormánypárti politikusokhoz köthető szervezetek zsebelik be állami forrásból. A legsikeresebb magyar „civil” Németh Szilárd.

A Fidesz gigantikus, választásokon bevethető álcivil hálózatot épített ki három év alatt, méghozzá rengeteg állami forrás bevonásával - állítja a Válasz Online. Harmadik éve ömlenek a tízmilliós támogatások a Városi Civil Alap elnevezésű állami forrásból szervezeteknek, egyesületeknek. A pénzeket bezsebelők 87 százaléka a Fidesz „leányvállalata” vagy szövetségese.

Közülük is a legnagyobb „civil” a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd.

Az új pénzcsapot egyébként a Norvég Alap 77 milliárd forintjának kormányzati visszautasítása után hozták létre.

Idén júniusban egyszerre két választás is lesz hazánkban, az európai parlamenti és az önkormányzati. A Válasz Online szerint a támogatások kedvezményezettjeit nézve egyértelműen látszik, hogy nem országosan érvényes értékelési kategóriák alapján hozták ki a támogatások győzteseit, hanem hatalmi-politikai megfontolások alapján. Márpedig továbbra is hivatali hatalommal való visszaélésnek, befolyással üzérkedésnek számít, ha bizonyos állami pénzeket nem a kiírásban szereplő célok szerint, normatív alapon, hanem az országgyűlési, önkormányzati, európai parlamenti választásokon induló fideszes jelöltek választókerületi érdekeire optimalizálva – azaz pártállami módon – osztanak el.

A lap a hosszú listából különösen szembetűnő eseteket is kiemel. Ezek szerint a legsikeresebb magyar „civil” a korábban már említett, egykori rezsibiztos Németh Szilárd, aki a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvánnyal 37 milliót, a Csepel Sport Club Alapítvánnyal 36 milliót kapott, illetve az idén először az ugyancsak hozzá köthető Csepel Torna Clubbal további 11 millió forintot. Hozzá hasonló sikeres „civil” Becsó Zsolt parlamenti képviselő, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője és Rétvári Bence miniszterhelyettes. A portál cikkéből az is kiderül, hogy

a felsoroltakon kívül rengeteg helyi kormánypárti „kiskirály” szervezheti közpénzből a maga „civil” hátországát Miskolctól Óbudán át egészen Szombathelyig.

(Címlapkép: Németh Szilárd a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztosként 2022. július 13-án. MTI)