Közpénzt tékozolna a luxuskormány a népszavazási ívekre is

Gyurcsány Ferenc egykori üzlettársa gazdagodhat a népszavazáson.

A Jobbik ezért azt kéri, hogy töröljék a parlament előtt fekvő népszavazási törvénymódosításból az aláírásgyűjtő ívekre vonatkozó passzust. Dúró Dóra, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a miniszter javaslata egyrészt logisztikai nehézségeket okozhat a népszavazási kezdeményezéseknél.

Ezáltal a regionális és civil szervezetek csatlakozása elnehezülhet, mi több minden nyomdaköltség az NVI-t terheli.

Másrészt az igazságügyi miniszter javaslata a korrupció lehetőségét is felveti.

A jobbikos politikus utóbbit azzal magyarázta, hogy 2014-ben a három választásra a Gyurcsány Ferenchez köthető Erdős Ákos cége gyártotta a szavazólapokat, az összesen 2,5 milliárd forint értékű megrendelést pedig – nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva – közbeszerzés nélkül kapta meg. Dúró arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a könnyített közbeszerzési törvény az Orbán-kormány által született 2011-ben. Dúró Dóra

a nemzetbiztonsági érdekre történő hivatkozást teljesen hiteltelennek nevezte, hiszen az ANY Biztonsági Nyomda Rt.-ben külföldi, mi több amerikai  cégeknek is jelentős a részesedése.

A jobbikos politikus elmondta, hogy ezek közül Erdős Ákos igazgatósági elnök érdekeltsége az EG Capital Group, LLC, a fiáé pedig a Digital Forest LLC.

Az ANY Biztonsági Nyomda Rt. tehát nem is állami cég.

Ki a tököm az az Erdős Ákos?

A valasz.hu szerint Erdős Ákos egy volt KISZ-lap, az Ötlet főszerkesztőként kerület kapcsolatba Gyurcsánnyal. Később tőle vette meg Gyurcsány Ferenc cége a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft.-t. A 2002-es váltás után ő lett az addig Gyurcsány-érdekeltségként ismert Perfekt Rt. tulajdonosa.

A tehát a Jobbik az NVI eredeti javaslatát és az általa vitatott passzus törlésére vonatkozó módosító indítványt nyújtott be a parlamentnek.