Kulturális Csernobil Oroszországban

Hatalmas tűzvész pusztított szombaton Oroszország legnagyobb egyetemi könyvtárában.

A katasztrófa nyomán több mint egymillió mű szenvedett valamilyen kárt, s a pusztítást jellemezve egyesek a 80-as évekbeli atomkatasztrófára utalva egyenesen "kulturális Csernobilt" emlegetnek.

A lángok péntek este csaptak fel Oroszország egyik legnagyobb könyvtárában, és szombatra az épület egy részét elpusztították. A rendkívüli ügyek minisztériuma közölte, hogy 200 tűzoltó dolgozik a lángok kioltásán. Délután az illetékesek arról beszéltek, hogy várhatóan szombat estére tudják felszámolni a tüzet, amely mintegy 2000 négyzetméterre terjedt ki az épületben.


A tűzben az épület egyik szárnya kiégett és beszakadt a teteje. A társadalomtudományi információs intézet vezetője, Jurij Pivovarov katasztrofálisnak nevezte a tűzesetet, de azt is elmondta, hogy a károk pontos mértékét egyelőre nem tudni. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a ritka középkori szláv dokumentumok nem sérültek meg - tette hozzá. Pivovarov szerint a könyvtár gyűjteményének csak egy kis részét digitalizálták eddig.

"Ez hatalmas veszteség a tudomány számára: a legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményről van szó a világon, amely valószínűleg csak a washingtoni kongresszusi könyvtárhoz hasonlítható" - mondta Vlagyimir Fortov, az orosz tudományos akadémia elnöke. Fortov szerint a dokumentumok több mint 15 százaléka szenvedett valamilyen kárt.


A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülései szerint a hatóságok elsősorban rövidzárlatra gyanakodnak. A tűzben senki sem sérült meg.