Lassan megtelnek a budapesti hajléktalanszállók

Gurály Zoltán elmondta: tizenkilenc fővárosi szállóban 1961 férőhely van, és körülbelül háromszáz maradt üresen. Ezek többsége az öt legnagyobb szálláson van, mert a sok embert befogadó és a város szélén lévő intézmények kevésbé népszerűek. A kisebb, "családiasabb", a városközponthoz közelebb lévő, főleg civil fenntartású szállókban 99,6 százalékos volt a kihasználtság, tehát ezek gyakorlatilag megteltek - fűzte hozzá.
 
Ezekre a hajléktalan-szálláshelyekre bárki bemehet az utcáról, az utcai szolgálatok, krízisautók is bevihetnek vagy a diszpécser is irányíthat embereket ilyen szállásokra.
 
A diszpécserhez harminchat hívás futott be hétfőn, és huszonegy embert vittek be a krízisautók - mondta.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a legnagyobb veszélyben azok a hajléktalan emberek vannak, akik ilyenkor is elutasítják a segítséget. A szeretetszolgálat utcai gondozószolgálata a téli krízisidőszakban éjjel-nappal működik, a szociális munkások rendszeresen felkeresik a szabadban éjszakázókat, az öntudatlan vagy kommunikációra képtelen emberekhez mentőt hívnak.
 
Kérik, hogy aki kihűlés veszélyének kitett embert lát, értesítse a hajléktalanellátás 24 órában működő diszpécserszolgálatát, az rövid időn belül krízisautót küld a helyszínre, és a szakemberek megfelelő segítséget nyújtanak. Budapesten a 338-4186-os számon lehet bejelentést tenni, vidéken pedig a helyi ellátó szervezeteket vagy a mentőket lehet hívni.
 
Hangsúlyozták, hogy a hajléktalanellátó szervezetek mindenkit el tudnak helyezni, aki az ellátást elfogadja.
 
MTI - alfahir.hu