Lázár már nem vitatja a Győrkös-Áder rokonságot

Ám ez szerinte semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az új autók üzembe helyezési költsége a visegrádi négyek közül Magyarországon a legmagasabb, ami tarthatatlan, így kerekasztalt kezdeményez a kormány a kérdésben. Ezen szóba kerülhet többek között egy új KRESZ megalkotása is.

A kormányülésen arról is döntés született, hogy

vasút épül a ferihegyi repülőtér és Budapest belvárosa között.

Ez a vonal 29 kilométer hosszú lesz, és mintegy 100 milliárd forintot költenek majd rá. A tervek szerint 20 percenként indul egy közvetlen gyorsvasút a reptér és a belváros között, ennek menetideje nem lesz több 20 percnél.

Lázár János bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság közölte a kormánnyal:

lezárják a Paks II miatti, még 2015-ben indult kötelezettségszegési eljárást.

A miniszter szerint ez "látványos vereséget" jelent a projektet Brüsszelben élesen támadó Jávor Benedek Együtt-es EP képviselő számára.

A politikus

kizárta, hogy az Országgyűlés újra szavazzon az alaptörvény-módosításról, hiába nyújtja be a kormány korábbi javaslatát szó szerint (a letelepedési kötvénybizniszt kizáró kiegészítéssel) a Jobbik.

Orbán ehelyett arra utasította Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg, milyen lehetőségeket adhat e tekintetben a jelenlegi alaptörvény. Székely László ombudsman az Alkotmánybíróságra is beadványt nyújtott be az ügyben, a kormány pedig megvárja ennek elbírálását.

A kormány döntött arról is, hogy 1400 fővel megemelik a Honvédség létszámát. Az új egyenruhások mind közkatonák, legfeljebb altisztek lehetnek, a tiszti állományt nem bővítik.

Lázár sokadszorra is elismételte a Pharaon-ügyben már bejáratott kormányzati mantrát: az Interpol által többek között terrorszervezetek finanszírozása miatt is kőrözött szaúdi üzletember tartózkodása hazánkban semmilyen nemzetbiztonsági kockázattal nem jár, vízuma és tartózkodási engedélye teljesen szabályosan lett kiállítva. A férfi ujjlenyomatának több mint gyanús hiányát azonban egy új információ bedobásával igyekezett magyarázni. Lázár szerint

elképzelhető, hogy Pharaonnak nincs is ujjlenyomata.

Bevallotta azt is: e tekintetben sorstársak lennének, mert tőle sem vehető értékelhető ujjlenyomat, ezért útlevelét évente meg kell újítania.

Az Alfahír megkérdezte Lázártól, hogy az MNA állítólagos "fegyverarzenáljára" való lecsapás után sem tartja-e nemzetbiztonsági kockázatnak, hogy a szervezet egyik vezetője, ifjabb Győrkös István a köztársasági elnök, Áder János másodunokatestvére. Kovács Zoltán kormányszóvivő a Köztársasági Elnöki Hivatal nyilatkozatára hivatkozott, amely szerint "semmilyen rokoni kapcsolat" nem áll fenn, ám

Lázár nem kívánta kétségbe vonni "az Alfahír családfa kutatását",

ugyanakkor leszögezte: az államfő "tevékenysége semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent".

Megkérdeztük azt is, mi a kormány hivatalos álláspontja a Jobbik óraátállítást eltörlő javaslatáról, amelyet az Országgyűlés gazdasági bizottsága, és a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatásáról biztosított. Lázár János elmondta: a kormány erről még nem tárgyalt, de úgy véli,

az NGM "jól képviseli" a kabinet álláspontját ebben a kérdésben.

Az Alfahír érdeklődésére a kancelláriaminiszter leszögezte: a kormány is aggodalommal figyeli a KMKSZ által jelzett kijevi törekvéseket, amelyek a kisebbségi nyelvek - köztük a magyar - visszaszorítását célozzák az államigazgatásban és az oktatásban. Hangsúlyozta: ez a kérdés is szóba fog kerülni a két ország külügyminisztereinek jövő héten esedékes találkozóján, ahol világossá kívánják tenni, hogy a kormány Ukrajna európai integrációjának támogatásáért cserébe

elvárja a kárpátaljai magyarság nemzetiségi jogainak tiszteletben tartását.